Prosvjetna zajednica: Odgoditi eksternu maturu

Iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore poručuju da je aprilski termin održavanja eksterne mature preuranjen, jer, kako dodaju, ne dozvoljava adekvatnu pripremu polumaturanata i maturanata.

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore se obratilo otvorenim pismom resornom ministarstvu, predsjedniku Vlade, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Crne Gore nakon iznešenog stava da „Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ne može, sve i da hoće, da ukine eksterne provjere znanja, jer su ta polaganja regulisana zakonima o gimnaziji, stručnom obrazovanju, kao i o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.“

Nastavnici, predstavnici Prosvjetne zajednice Crne Gore, kako navode, to ne spore, čak smatraju da nikako ne bi bilo dobro da se eksterna provjera znanja ukine zbog daljeg upisa učenika u srednje škole, tj. na fakultete.

“Međutim, smatramo na osnovu iskustva i reagovanja učenika i roditelja, da nije u skladu sa trenutnom epidemiološom situacijom, da se pomenuta provjera znanja održi već u aprilu. Ovo smatramo prevashodno zato jer veliki broj škola održava onlajn nastavu, nastavna godina je počela 1. oktobra, a ne 1. septembra, a i mnogi učenici upravo završnih razreda su posljednju godinu jako kratak period pohađali nastavu u učionici”, poručuju iz Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Uz sve poteškoće koje su pratile obrazovni sistem ove školske godine, a koje su samo hipertrofirale realno loše stanje u obrazovanju, postavlja se, kako navode, pitanje kako izaći u susret onima koji su ovoj godini najviše pogođeni lošim okolnostima. 

“Mišljenja smo da je izostala pravovremena, jasna informacija o eksternoj provjeri znanja i podrška učenicima od strane nadležnih institucija. Distribucija redukovanih materijala  od strane Zavoda za školstvo i Centra za stručno usavršavanje svim srednjim školama nije realizovana, a materijal je naknadno tek nedavno poslat  Uniji srednjoškolaca”, stoji u saopštenju.  

S obzirom na to da se na pitanja i nejasnoće u vezi sa eksternom provjerom znanja još uvijek daju odgovori, smatraju da je aprilski termin preuranjen i ne dozvoljava adekvatnu pripremu polumaturanata i maturanata.

“Naša školska praksa u redovnim uslovima prepoznaje organizovanje ovih provjera u maju, dok sada, u vanrednim uslovima, na iznenađenje svih nas, biraju se termini u aprilu. U cilju zaštite zdravlja učenika i njihovih budućih profesionalnih dometa, nadamo se da će nadležno ministarstvo odložiti termine održavanja eksterne provjere znanja”, zaključuje se u saopštenju Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: