novo

„Pustinjski cvijet“ pred pljevaljskom publikom

Pozorišni komad Studentskog teatra- “Desert flower”, po tekstu i režiji Dragana Koprivice, biće izveden na Velikoj sceni Centra za kulturu Pljevlja, u petak 7. jula, sa početkom u 20 časova.

Koprivica je tekstom i režijom scenski oblikovao duhovno stanje na našim i širim prostorima kroz atmosferu nesigurnosti jedinke i društva, uz stalne oblike mogućeg psihičkog i fizičkog nasilja. Predstava “Pustinjski cvijet”, u žanru psihološke drame apsurda, i vječnog čekanja na izbavljenje iz kriznih situacija, u znaku je nerazumijevanja likova ne na globalnom nego mikroplanu. Pritom, konflikti proizilaze zbog naizgled nevažnih povoda, a što je čest slučaj i na našem duhovnom tlu i u širem okruženju uz “blagotvorni” uticaj mentaliteta Zapada.

Cjelokupni komad u žanru psihološke drame apsurda otvara pitanje kuda ide savremena civilizacija u svjetlu pomjerenih kriterijuma. Pritom uz vječnu prijetnju povampirenja nasilja i nacizma čak među običnim, tzv. malim ljudima iz sjenke. I to u mikrosredinama, kakva je, na primjer, usamljena željeznička stanica na čvorištu ukrštanja vozova u pustinji, daleko od civilizacije i svakog nadzora.

Koprivica naglašava osjećaj latentne opasnosti za putnice na željezničkoj stanici u pustinji, koje su sišle radi presijedanja u sljedeći voz za Zapad, i ušle u restoran ne očekujući oblike nasilnog ponašanja. U funkciji lajtmotiva javlja se opsesivna čežnja glavne junakinje za vozom spasa, koji će jednom stići u stanicu i najzad odvesti nju i dvije kćerke pod okrilje civilizacije.

Zbog cjelokupne atmosfere, komad prerasta u jasnu opomenu vremena, uz osjećaj nesigurnosti, zebnje za vlastite familije i zapitanost kuda ide današnje društvo pomjerenih vrijednosti.

Ove godine u osvježenom ansamblu Studentskog teatra igraju i po jedan doktor nauka, prosvjetni radnik, politikolog, slikarka i pjesnik.

U glavnoj ulozi igra izuzetno talentovana Marija Đuranović, koja je nedavno doktorirala na farmaciji u Beogradu, a u ostalim se pojavljuju Nađa Labudović, Ljiljana Grbović, Darko Bulić, Hristina Knežević, Sanja Veličković Radonjić, Katica Bulić i Kristina Babić.

Na 52. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju Koprivica je dobio nagradu za najbolji dramski tekst, a Marija Đuranović specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje.

Ulaznice, po cijeni od 1 euro, možete preuzeti na biletarnici Centra za kulturu, na dan predstave, u terminu od 12 do 20h!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: