novo

Raspisan konkurs za poetsku nagradu „Dušan Grbović“

JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je ove godine raspisala IV Konkurs za nagradu „Dušan Grbović“, namijenjenu najboljim poetskim ostvarenjima mladih autora iz gradova sa sjevera Crne Gore: Pljevalja, Žabljaka, Šavnika, Plužina, Kolašina, Bijelog Polja, Mojkovca, Berana, Petnjice, Plava, Rožaja, Andrijevice i Gusinja.

Cilj je da se mladi ljudi podstaknu da pišu poeziju, da čitaju knjige, bogate rječnik i inspirišu stihovima najboljih pjesnika. Da obogate svoj pjesnički svijet koji će podijeliti sa nama.

Ustanovljenjem jedne ovakve nagrade Biblioteka je, osim što cijeni značaj književne tradicije i podstiče kulturne aktivnosti u svojoj sredini, iskazala i posebnu brigu o djelu pjesnika koji je prerano i na tragičan način izgubio svoj mladi život u jasenovačkom logoru.

Dušan Grbović je u svojoj poeziji težio jednom visokom etičkom idealu, on nije pjesnik dubokih i snažnih emocija niti pjesnik misaonih uzleta i zanosa. On je prvenstveno dobar opservator društvenih nepravdi, glasnogovornik potlačenih i podjarmljenih slojeva društva, a njegov poetski senzibilitet vođen je sviješću o brojnim klasnim razlikama i nepravdama. Vjerovao je ovaj pjesnik-borac u bolju budućnost i za nju se borio i puškom i perom, ali nažalost slobodu nije dočekao.

Biblioteka „Stevan Samardžić“ je 2016. godine izdala knjigu ,,Sabrani radovi” Dušana Grbovića koju je priredio Dobrilo Aranitović i ustanovila nagradu za poeziju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: