novo

Realizacija nastave na crogorskim univerzitetima u ljetnjem semestru uz dva ponuđena modela, neposredne i online nastave

Redakcija portala PV Informer je obavila istraživanja kroz sprovedenu anketu sa studentima iz Pljevalja i dobila informaciju da oni većinski podržavaju nastavak on lajn nastave, jer smatraju da epidemija Covid 19 i dalje ozbiljno prijeti njihovom zdravlju, posebno što je Podgorica jedno od vodećih žarišta epidemije.

Redakcija portala je zatražila zvaničan stav iz rektorata UCG,Univerziteta „Mediteran“ i Univerziteta „Dolja Gorica“.

Iz UCG je dobijen odgovor :

„Realizacija nastave na UCG u ljetnjem semestru biće realizovana u skladu sa preporukama nadležnih službi poštujući date mjere. U tom cilju planiran je sastanak prorektora sa prodekanima za nastavu svih organizacionih jedinica kako bi iznašli najbolji mogući model organizacije i realizacije nastave. Mišljenja smo da je potrebno  ponuditi dva modela realizacije nastave:Neposrednu realizaciju nastave i Online nastavu.

Preporuka će biti da same organizacione jedinice prema raspoloživim prostornim i drugim kapacitetima koje osiguravaju poštovanje aktuelnih mjera, planiraju koji će model nastave prihvatiti i realizovati. Na istoj organizacionoj jedinici moguće je primijeniti oba modela rada zavisno od broja studenata na predmetima koje slušaju, tako da se može desiti da studenti na nekim predmetima neposredno prisustvuje realizaciji nastave u prostorijama fakulteta, a na drugim predmetima zbog većeg broja studenata nastava bude organizovana online.Razumljivo je da postoji strah i da su studenti i nastavnici bezbjedniji kroz online nastavu, međutim, uz dosljedno poštovanje mjera rizici se u velikoj mjeri smanjuju tako da se moramo navići da živimo odgovorno i principijelno čuvamo druge od sebe i sebe od drugih“. 

Redakcija portala je dobila odgovor i iz Univerziteta „Mediteran“ :

„Nastava na Univerzitetu Mediteran, se u zimskom semestru organizovala u prostorijama univerziteta u skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete Crne Gore, što znači da je nastava na predmetima gdje nije bilo moguće obezbijediti prostorno-tehničke uslove prema datom Uputstvu, nastava organizovana putem online platforme.Nastava će se i u ljetnjem semestru organizovati u skladu sa navedenim Uputstvom ili novim mjerama nadležnih organa, ako se eventualno pogorša epidemiološka situacija“.

Redakcija portala još nije dobila odgovor iz Univerziteta „Donja Gorica“ pa će eventualni odgovor biti naknadno objavljen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: