novo

Realizovana aktivnost izrade murala projekta Art Action NVO Lastavica

Аутори идејног рјешења мурала ФЛОРА су чланови невладине организације Ластавица, која је једна од овогодишњих добитника гранта у оквиру програма ReLOaD 2 (Регионални програм локалне демократије на западном Балкану). Мурал је дио пројекта ArtAction, који НВО Ластавица спроводи у оквиру програма ReLOaD 2, који је финансиран од стране Европске уније, а спроводи УНДП у партнерству са четрнаест локалних самоуправа, међу којима су Пљевља, Мојковац и Колашин, чинећи кластер ”Тара”.

Овај мурал приказује апстрактну интерпретацију флоре кроз живе боје и једноставне органске облике. У цјелини, овај мурал није само естетско дјело већ дубок приказ повезаности човјека са природом. Кроз апстрактне форме и боје умјетник нам пружа прилику да заронимо у јединствен флорални свијет, препознавајући њихову љепоту на потпуно нов начин. Циљ оваквог мурала је оплемењивање и боља визуелна привлачност великих фасадних површина у ужем језгру града.

НВО Ластавица је невладина организација чији се циљ и дјелатност првенствено и искључиво ослања на промоцију и афирмацију умјетничких и културних садржаја у јавном простору. Додала бих и то да нашу организацију чине млади академски умјетници са територије општине Пљевља. Наше раније дјеловање није било формализовано у оквиру организације, али смо се одлучили на то из разлога што се из оваквог вида удруживања ствара боља мрежа умјетника у нашем граду и њихов рад бива независан, а опет препознат од стране локалне заједнице. Поред локалне заједнице наш рад је препознала и локална самоуправа са којом смо потписали Меморандум о сарадњи у августу ове године. Надамо се да ће наше будуће пројекте локална заједница још снажније прижељкивати, а локална самоуправа још снажније подржавати, како бисмо младим академским умјетницима у нашем граду дали довољно простора и мотивације да овде остане да живе и граде своје умјетничке каријере. За сада наша организација се бави питањима културе и умјетничког садржаја у јавном простору у општини Пљевља, али планирамо да у будућности границе нашег дјеловања не буду искључиво на територији општине Пљевља, већ имамо намјеру да наше дјеловање проширимо на шири регион.

У оквиру овогодишњег пројекта АrtAction планиране су активности креативне радионице за младе, предавање на тему екологије, као и израда дигиталне платформе на којој ће се представити сав досадашњи рад младих умјетника из Пљеваља. На активности израде мурала су радили млади академски умјетници из Пљеваља и из других градова Црне Горе, Вукашин Тањевић и Ана Радуловић.

Александра Аранитовић

Предсједница НВО Ластавица

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: