novo

Regionalna konferencija u okviru projekta ,,Panda Labs Junior for Just Transition“ održana u Ohridu

Učenici Gimanzije ,,Tanasije Pejatović“ Ena Katana, Miljana Peruničić, Tamara Grbović, Danko Bošković, Lazar Tomić, Lara Mazalica, Ognjen Vraneš, Dunja Dragašević, Anja Kalpačina i Lejla Harbić su, sa profesoricama Tanjom Dragašević i Vesnom Kastratović, bili na edukativno-nagradnom putovanju u Ohridu, Sjeverna Makedonija.

14, 15, 16. i 17. jun su proveli na konferenciji zajedno sa učenicima i profesorima iz Srbije, Bugarske i Sjeverne Makedonije.
Uživali su u interaktivnom radu, gdje su osnažili svoj ekološki duh i podstakli razmišljanja kako svoje lokalne zajednice učiniti nezavisnim od eksploatacije i korišćenja fosilnih goriva.
Organizovano su posjetili Rudarsko-energetski kombinat „Oslomej“, podružnicu AD Elektrane u Makedoniji, koji se nalazi u samoj Kičevskoj kotlini, u blizini grada Kičeva. Tu su vidjeli primjer primjenljive pravedne tranzicije, solarnu elektranu kapciteta 10 megavata, izgrađenu na bivšem ugljenokopu u istoimenom termoelektronskom postrojenju.

Kulturna razmjena i zabava nisu bile zanemarene. Obilazak Ohrida i zanimljive priče ostaće vječno urezane u pamćenje mladih gimnazijalaca.

Takođe, 7. jula gimnazijalci su učestvovali na okruglom stolu ,,Osnaživanje preduzetničkog duha i veće inkluzivnosti mladih“, koji je organizovan u Pljevljima.
Događaj je poslužio predstavljanju ideja mladih sa dva nedavno završena hakatona i sagledavanju aktivnosti nadležnih institucija na razvoju preduzetništva i kreiranju omladinskih politika, koje su od važnosti za mlade.

Lejla Harbić I3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: