novo

Renomirani gostujući profesori iz regiona i svijeta angažovani na UCG

Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore kojom je predsjedavao rektor prof. dr Vladimir Božović, jednoglasno je donijeta odluka o angažovanju šest gostujućih istraživača i predavača sa univerziteta i akademija iz regiona i svijeta.

Riječ je o profesoru Miodragu Mihaljeviću koji obavlja funkciju zamjenika direktora i rukovodioca Sektora za računarstvo na Matematičkom institutu SANU, zatim profesorima Vuku Uskokoviću sa Univerziteta San Diego Stejt, Sergeju Đuranoviću sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington, Nenadu Filipoviću, aktuelnom rektoru Univerziteta u Kragujevcu, Veljku Milutinoviću, predavaču na Tehničkom univerzitetu u Gracu i Milici Vujković, profesorici Univerziteta u Beogradu.

Odluka o angažovanju gostujućih istraživača i predavača donijeta je na predlog Odbora za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta Crne Gore i ima za cilj unapređenje intenzivne naučne saradnje, stvaranje renomiranih naučnih publikacija, razvoj projektnih aplikacija, učešće u projektima, pružanje ekspertske pomoći u realizaciji i podizanje kvaliteta master i doktorskih studija.

Rektor Božović kazao je da će gostujući profesori i predavači svojim iskustvom i znanjem doprinijeti kvalitetu interdisciplinarnih i multidisciplinarnih studijskih programa na Univerzitetu Crne Gore, te da će njihova uloga biti od velikog značaja za unapređenje kvaliteta nastave i istraživanja i bolje međunarodne prepoznatljivosti.

„Ova inicijativa usmjerena je ka stvaranju povoljnog okvira za razmjenu znanja i iskustava između Univerziteta Crne Gore i prestižnih obrazovnih institucija iz regiona i svijeta. Pored toga, gostujući profesori će doprinijeti razvoju novih oblika akademske saradnje, čime će se dodatno unaprijediti vidljivost naučnih rezultata i poboljšati kapaciteti za obavljanje, naučne, stručne, obrazovne i kulturne djelatnosti u okviru organizacionih jedinica Univerziteta“, dodao je Božović i izrazio zahvalnost svim gostujućim istraživačima i predavačima na spremnosti da se pridruže akademskom timu UCG-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: