novo

Revija “Filmovi pod zvijezdama” u Njegoševom parku

Biće prikazani istaknuti filmovi evropske produkcije “Bogovi Molenbeka”, “Lola”, “Sanremo” i “Zemlja sjena”, sve projekcije počinju u 21 čas

U organizaciji Evropske kuće i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, od večeras, 31. jula, do 3. avgusta biće održana revija “Filmovi pod zvijezdama” u Novom paviljonu u Njegoševom parku. Biće prikazani istaknuti filmovi evropske produkcije: “Bogovi Molenbeka”, “Lola”, “Sanremo” i “Zemlja sjena”. Sve projekcije počinju u 21 čas.

Revija počinje projekcijom višestruko nagrađivanog filma “Bogovi Molenbeka”, finske rediteljke Rete Huhtanen, koji govori o odrastanju dva dječaka u briselskom distriktu Molenbeku, koji za njih dvojicu postaje ogledalo surovog svijeta odraslih nakon terorističkog napada. To lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti.

U utorak, 1. avgusta, biće prikazan belgijski film “Lola”, reditelja Lorena Mišelija o osamnaestogodišnjoj transrodnoj ženi, koja biva zatečena neočekivanom smrću svoje majke. Ispunjavajući majčine posljednje želje, Lola i njen otac, koji su vječito u sukobu, kreću na putovanje do belgijske obale.

Ubrzo shvataju da će ishod tog putovanja možda biti drugačiji od onog koji očekuju…

Slovenački film “Sanremo”, reditelja Miroslava Mandića, biće prikazan u srijedu, 2. avgusta, čiji je glavni junak Bruno.

Bruno živi u domu za stare i zaljubljen je u cimerku koja se zove Duša. Njihova ljubavna priča je fragmentarna, jer se stalno zaboravljaju. Tako se uvijek mogu prvi put sresti. Njihova jedinstvena veza evocira “Non ho l‘eta” Gigliole Cinkuetti (Sanremo 1964), čega se iz mladosti oboje sjećaju.

“Zemlja sjena”, češkog reditelja Bohdana Slama, biće prikazan posljednjeg dana revije, u četvrtak, 3. avgusta. Tema je malo selo u Češkoj, u Vitoraškoj pokrajini, neposredno uz češko-austrijsku granicu, tokom tridesetih godina prošlog vijeka. Uspon nacističke Njemačke i stvaranje Trećeg Rajha sve više dijeli mještane sela, porijeklom Njemce i Austrijance koji se sve više dijele u dva suprotstavljena tabora. S jedne strane su oni koji staju uz nacistički režim i postaju kolaboranti, a s druge oni koji se suprotstavljaju nacistima, pa tako i svojim sumještanima. Među potonjima su i Karel Veber i njegova supruga Marie, mladi bračni par koji je nedugo pred rat krstio svog sinčića, a na čije će se sudbine intenzivno odraziti skori početak rata i tragična zbivanja koja će uslijediti. Premda u strahu i za sudbinu djeteta, kao i za vlastite živote, Karel i Marie su moralni ljudi koji će spletom okolnosti morati izabrati jedinu pravu i poštenu stranu.

Za posjetioce Revije “Filmovi pod zvijezdama” ulaz je slobodan.

Projekcije filmova dio su programa Podgoričkog kulturnog ljeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: