novo

Ruski konzul, poslednja bravura Žarka Lauševića sjutra veče u Centru za kulturu

Domaći film Ruski konzul režiji Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, sjutra će od 20 časova u velikoj sali Centra za kulturu moći da vidi i plevaljska publika.

Podsjetimo, upravo tim filmskim ostvarenjem svečano je zatvoren 52. FEST 3. marta na velikoj sceni Mts Dvorane u Beogradu.

Naslovnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Žarko Laušević, što je ujedno bio i njegov poslednji film koji je u bogatoj karijeri snimio. Upravo je Laušević posthumno dobio najglasniji i najduži aplauz na kraju projekcije novog ostvarenja tog 3. marta, što je tada bilo izuzetno emotivno za celu prepunu Mts Dvoranu.

Šta nam donosi novi film Miroslava Lekića koji se ponovo vraća književnom svijetu pisca Vuka Draškovića nakon uspješne ekranizacije njegovog romana „Nož“ (1999) gdje je Žarko Laušević takođe imao glavnu ulogu?

https://youtube.com/watch?v=Q92_kWO9yoo%3Ffeature%3Doembed

Radnja filma i istoimenog romana „Ruski konzul“ (1988) odvija se unazad 50 godina u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje kompleksan odnos srpskog i albanskog naroda.

Politička i društvena drama prati sudbinu srpskog doktora – psihijatra Iliju Jugovića (Nebojša Dugalić) koji nakon iznenadne smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren.

Tamo je dobio posao ljekara opšte prakse u lokalnoj bolnici gdje je upoznao profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), koji je umislio da je izvjesni „Ruski konzul“.

Misteriozni psihijatrijski pacijent tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“ i privlači gnijev lokalnih albanskih moćnika koji namjeravaju da isele i oteraju sa Kosova kompletno srpsko stanovništvo.

Upravnik bolnice (Svetozar Cvetković) u početku djeluje da podržava doktora Jugovića u svemu što radi, posebno oko slučaja „Ruskog konzula“, ali se ubrzo ispostavlja da nije baš tako, te da je i on saučesnik nemilih događaja u strahu za svoj život, tako da mu zataškavanje nije nimalo strano.

Ilija Jugović se posebno zainteresuje za slučaj svog pacijenta izvan svojih nadležnosti, jer proradi ono ljudsko i moralno u njegovom biću i želi da mu pomogne na sve načine da se spasi od albanskog tiranina Beriše (Visar Vishka).

Tako se rađa produhovljeno, ljudsko i sadržajno prijateljstvo između Ljuba Božovića i Ilije Jugovića, koji ostvaruje lijep odnos i sa Ljubovom ženom (Paulina Manov) i kasnije brine za njihovog sina……

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: