novo

Saopštenje FK Breznica povodom izjave predsjednika FSCG Dejana Savićevića

Poštovani predsjedniče Saveza, neki bi rekli privatnog, no mi Vas tako nećemo klasifikovati, prije nego što Vam odgovorimo na Vaše prozivke, saopštenje ćemo započeti malo drugačije.

Umjesto što ste klub sveli na, kako Vi nazvaste „alfu i omegu“ predsjednika kluba, ovim bismo podsjetili crnogorsku javnost, pošto Vi niste našli za shodno, na to šta smo sve do sada, kao klub, postigli. FK Breznica je osam puta uzastopni šampion Crne Gore u ženskom fudbalu, jedini klub iz Crne Gore koji je dobitnik Grassroots UEFA nagrade, jedini klub dobitnik UEFA fondacije, FIFA fondacije, jedini klub iz Crne Gore koji ima konstantnu podršku i realizuje projekte američke ambasade, austrijske ambasade, slovačke ambasade, Western Balkan fonda, Višegrad fonda, podršku UNDP-a, OEBS-a, kontinuiranu podršku ambasada Francuske i Bugarske, Ministarstva sporta i mladih, naravno i opštine Pljevlja.

O broju datih reprezentativki, kao i reprezentativaca, počev od Lečića, Golubovića (U19), Kartala (U17), Vujanovića (U15), ne treba ni govoriti, njihovi uspjesi dovoljno govore o kvalitetu kluba iz kojeg su potekli.

No, nije nam cilj da nabrajamo sva naša postignuća i uspjehe. O tome ćemo uskoro, na proslavi desetogodišnjice našeg kluba, kao i na jubilarnom Desetom Međunarodnom turniru prijateljstva za djevojke, turniru koji je okarakterisan kao jedan od najboljih međunarodnih turnira u regionu, od strane svih relevantnih institucija. Na žalost, ne i dovoljno dobar da ga Vi udostojite svojim prisustvom, iako smo Vas uredno pozivali sve ove godine. Poziv ćete dobiti i ove godine, jer se mi ne vodimo principima koje Vi pokazujete u vođenju Saveza, gdje je dovoljno da neko iskaže drugačiji stav, pa da Vi volšebno odlučite da ne izađete u susret. Podsjećamo na situacije kada smo četiri puta bili domaćini UEFA lige u Podgorici, po ocjenama čelnih ljudi iz UEFA, veoma uspješno. Ni to nije bilo dovoljno da nam ustupite terene za treniranje, dok su u istom periodu ustupljeni FK Dečić i FK Arsenal. Ovo naravno, nije usmjereno protiv pomenutih klubova, sa kojima imamo izuzetno korektan odnos, i zahvaljujući njima Savez i postoji. Ovo samo pokazuje Vaš odnos prema FK Breznica, koji ne može biti ništa drugo do stvar ličnog animoziteta. Da ne spominjemo skandaloznu izjavu kako je stadion Pod Goricom 2018.god. uništen uslijed igranja pomenutih utakmica UEFA lige, da bi se nedavno utvrdilo da je isti oštećen zbog djelovanja bakterije. Dalje objašnjenje nije potrebno. Mislimo da je i stav i namjera jasna.

Da li ste, u toku Vašeg gostovanja na pomenutoj televiziji, namjerno manipulisali terminima pomoć i pozajmica, nemušto objašnjavajući o čemu se radi? Čak ste u toku izlaganja i sami sebe demantovali kod pojma pomoći. Pomenuli ste da smo tražili pomoć radi organizacije puta, hotela i svega ostalog. U nastavku ste objasnili da UEFA sredstva za organizaciju uplaćuje u novembru, a samo takmičenje je u julu/avgustu. Sredstva se uplaćuju Savezu, koji ih preusmerava klubovima. To je Vaše objašnjenje, i sa tim se i mi slažemo. Samim tim, naše obraćanje Savezu nije bilo u formi da nam je potrebna pomoć, jer su sredstva svakako namijenjena nama, samim tim naša. Pomoć Saveza je nama već odavno uskraćena, jer je, opštepoznato je, rezervisana za određene klubove, u vidu donacija, putovanja na međunarodne turnire, organizaciju međunarodnih turnira… Ono što smo mi, kao klub, očekivali od Saveza je pozajmica, kako bi se premostio period do novembarske isplate od strane UEFA.

Uprkos svemu, želimo da naglasimo da nismo klub koji je konfliktan, ne želimo da se naši stavovi shvate kao za ili protiv vas lično. Vi ste, kao igrač, promovisali našu državu, bili nam idol. Nismo to bili ni kad smo imali razloga, nebrojeno mnogo. Još uvijek očekujemo Vašu reakciju u vezi sa slučajem golmanke Svetlane Marić i incidentom sa trenerom Fuadom Osmanagićem. To je slučaj koji pomno pratimo, a naši stavovi koje ističemo prema Savezu, su usmjereni na promjene, u cilju boljitka za sve nas.

Mi kao klub, možemo da Vam zahvalimo, jer Vaš autokrativni način vođenja Saveza, potpomognut legendom novinarstva Momirom Đurđevcem, naučio nas je da se moramo osloniti samo na sebe, i da, kroz godine postanemo priznatiji od većine klubova koji svoje bitisanje mogu da zahvale poslušničkom odanošću Vama, pri glasanju i izglasavanju stvari u koje nemaju potrebu ni da se, pristojnosti barem, udube, da li su zaista dobre za crnogorski fudbal. Naš stav je jasan, i usmjeren je isključivo ka dobrobiti fudbala, kako u Pljevljima, tako i na sjeveru Crne Gore. Znate, onaj sjever na koji dođete i kojeg se sjetite samo kada Vam trebaju glasovi. Svjesni ste, da Vam sjever lako može poručiti „Putuj igumane, ne brini za manastir“, rukovodeći se davno dokazanom činjenicom da niko nije nezamjenljiv.

Za kraj, ovo neka bude i javni poziv da dođete, da nas posjetite, vidite na licu mjesta kako radimo, šta smo sve do sad uradili, koliko imamo djece, koliko selekcija, uskoro otvaramo i prvu Kuću sporta u Crno Gori, i bićete dobrodošli, dopustite da Vam mi sami ukažemo na sva naša dosadašnja postignuća, nema potrebe da ih slušate „iz druge ruke“.

Upravni odbor FK Breznica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: