novo

Sari Pantović prestižna godišnja studentska nagrada na Medicinskom fakultetu

U Pljevlja, gradu poznatom po rudnim i šumskim bogatstvima, prelijepom prirodom, pljevaljskom siru, odvija se priča o uspjehu mladih studenata koja unosi nadu u grad koji se suočava sa izazovom zadržavanja talentovane omladine.

Sara Pantović, marljiva studentkinja treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, postala je simbol ambicije i potencijala. Sa impresivnim prosjekom ocjena od 9,06, Sari je nedavno dodijeljena prestižna Godišnja studentska nagrada za školsku 2023/2024 godinu. Ali njen akademski uspjeh je samo vrh ledene sante.

Rođena 28. februara 2002. godine, Sarin put počeo je u osnovnoj školi „Boško Buha“, nastavivši se u gimnaziji „Tanasije Pejatović“, gdje je prvi put zaronila u veliko more grane nauke zvane biologija. Upravo su tokom ovih godina probuđeni Sarini interesi za medicinu, posebno tokom takmičenja iz biologije gdje je čak i kratko spominjanje anatomije zarobilo njenu maštu.

Njen volonterski rad sa NVO „Zračak Nade“ od 14. do 19. godine svoga života, pokazuje predanost zajednici koja parira njenom akademskom zalaganju. Štaviše, njeno aktivno učešće na opštinskim i državnim takmičenjima iz prve pomoći govori o praktičnom pristupu i spremnosti da svoje znanje primijeni u stvarnim situacijama.

Dok Sara plovi kroz zahtjevan šestogodišnji medicinski program, njen fokus ostaje na prekliničkoj grupi predmeta koja postavlja temelje za njenu buduću specijalizaciju. S obzirom na to da ja na trećoj godini studija, još uvijek nije imala prilike da uči i da se sretnem sa problemima u svim oblastima medicine pa tako još uvijek nema jasni viziju na kom polju medicine sebe vidi u budućnosti.

Sara Pantović posjeduje duboko poštovanje prema bogatstvu znanja i stručnosti koje nudi Crna Gora. Ipak, njen unutrašnji kompas usmjeren je ka vrijednostima koja prelaze granice njenog doma, sa željom da dio edukacije provede van zemlje, upijajući globalne perspektive medicine. Ova ambicija nije ništa manje nego odraz njenog svjesnog izbora da se razvija u višestrukom kontekstu – da se oblikuje kako domaćim tako i internacionalnim iskustvima.

Sara gaji nadu, ukoliko se okolnosti poslože, da svoje stečeno znanje i vještine vrati Pljevljima, svojoj kolijevci, i tamo sije sjeme napretka unutar zdravstvene infrastrukture, obogaćujući živote svojih sugrađana.

Priča Sare Pantović nije samo priča o individualnom uspjehu; ona je svjetionik inspiracije za omladinu Pljevalja. To je potvrda činjenice da sa odlučnošću i žeđi za znanjem, čovjek može da se uzdigne iznad izazova malog grada i postigne veličinu.

Dok pišemo o Sarinim dostignućima, podsjećamo se na potencijal koji leži u svakom studentu koji se usudi da sanja veliko, radi naporno, i vraća zajednici. Sara Pantović nije samo studentkinja sa visokim ocjenama; ona je budući doktor koji utjelovljuje duh Pljevalja i obećanje njegove svijetle budućnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: