novo

Sedam savjeta kako da izađete iz „digitalnog pakla“

Stetistika kaže da prosječna osoba provede oko sedam sati dnevno prikovana za ekrane povezane na internet. Ta cifra je još veća za one koji posao obavljaju za računarom. Profesor Pol Levi nudi savjete kako da povratite kontrolu nad elektronskim spravama i izađete iz „digitalnog pakla“.

Većina nas pretjerano koristi digitalne uređaje, predugo provodi ili radeći ili uživa gledajući razne sadržaje na telefonima, tabletima, laptopovima ili čak VR naočarama. Optuženi smo da smo zavisni od tehnologije i upozoreni na opasnosti po naše fizičko i mentalno zdravlje.

Jedan značajan paradoks ovdje je da se često povlačimo u digitalni svijet da bismo izbjegli stresove fizičkog svijeta, ali na kraju jednostavno prikupljamo druge vrste digitalnog i fizičkog stresa na tom putu.

Profesor Pol Levi sa Univerziteta u Brajtonu, u jednom trenutku je postao zabrinut zbog uticaja koji je njegov život u digitalnom svijetu imao na posao i porodicu. Napravio je neku vrstu samoanalize, promijenio način na koji koristi svoje elektronske uređaje i na kraju napisao i knjigu o opasnostima, kako ga je nazvao, „digitalnog pakla“.

Tek posljednjih godina su objavljene dugoročne studije o ovom problemu. Neosporno je da digitalni uređaji nude značajne prednosti – u komunikaciji, obrazovanju, zabavi, napominje prof. Levi. Opasnost nastaje kada njihova prekomjerna upotreba postane toksična po naše zdravlje.

Naprezanje očiju, bol u vratu, loš san, stres, deformiteti i bolovi zbog naprezanja i oštećena funkcija ruke su samo neki od simptoma koji se javljaju zbog pretjerane upotrebe elektronskih uređaja.

Ukoliko primjećujete neke od ovih simtoma ili jednostavno osjećate da je previše vašeg života potrošeno na buljenje u ekran, profesor Pol Levi nudi sedam savjeta kako da povratite kontrolu nad elektronskim spravama.

Kako povratiti kontrolu

1. Vježbajte da svjesno odlažete svoje digitalne uređaje

Držite ih podalje od pogleda i sklonite ih kada ih ne koristite, posebno noću. Istjerajte ih iz spavaće sobe, nabavite budilnik (tako da ne koristite alarm na telefonu) i bolje ćete spavati bez noćnog skrolovanja. I oslobodite se navike da gledate TV sa telefonom pored sebe. Samo se fokusirajte na jednu aktivnost i ne dozvolite da vas ometa drugi ekran.

2. Postavite sebi vremenski okvir koji ćete provesti ispred ekrana

Previše vremena ispred ekrana može vam zadati glavobolje. Vodite računa o načinu na koji koristite svoju tehnologiju i koristite funkcije kao što su glasovne bilješke, koje vam omogućavaju da ostanete u komunikaciji sa drugima bez dugog gledanja u ekran.

3. Prestanite da dozvoljavate digitalne distrakcije

Stalno prekidanje jedne aktivnosti da biste pogledali obavještenje ili poruku na telefonu može da izazve fizički i mentalni stres. Isključite obavještenja i upozorenja kada želite da se u potpunosti usredsredite na neki zadatak. I držite telefon podalje od stola. Istraživanja pokazuju da ukoliko je telefon u blizini, čak i ako ne zuji ili zvoni, čak i ako je napajanje isključeno, može naštetiti vašim performansama.

4. Odredite doba dana bez digitalnog signala

Depresija i anksioznost su jedna od posljedica digitalnog preopterećenja. Zato je važno da se na neko vrijeme udaljite od svog digitalnog svijeta. Prošetajte prirodom, pročitajte knjigu, idite na vožnju biciklom – bilo šta što vas nakratko udalji od ekrana.

5. Prilagodite osvjetljenje ekrana da bude lakše za oči

Prekomjerna upotreba ekrana napreže naše oči i utiče na naš vid. Ne čkiljite u mali ekran da biste obavili neki posao koji bi bilo bolje obaviti na laptopu sa većim ekranom. Smanjite plavo svjetlo na uređajima i iskoristite sve druge korisne funkcije pristupačnosti. Počnite sa tim odsjajem ekrana. I takođe se uvjerite da vam od jačine zvuka neće pući bubne opne.

6. Preuzmite kontrolu nad haosom preopterećenosti informacijama

Organizujte telefon, računar i tablet tako da ih efikasnije koristite. Neke aplikacije vam zaista pomažu da preuzmete kontrolu nad svojim životom i radite mirnije i efikasnije. Aplikacije za praćenje vremena mjere koliko vremena provodite (gubite) uz ekran – pripremite se da budete užasnuti! Ponovo stičemo majstorstvo nad našim digitalnim uređajima kada postanemo proaktivniji u njihovoj upotrebi.

7. Sjedite pravilno kada ste digitalno angažovani

Povijanje leđa nad telefonom ili nad laptopom naškodiće vašem vratu i leđima. Sjedite uspravno, redovno se istegnite i često vježbajte – bez telefona.

Budite digitalno svjesniOvih sedam savjeta trebalo bi da nam pomognu da povratimo osjećaj kontrole nad svojim digitalnim životom. Profesor Levi navodi da je njemu ovo pomoglo da bolje spava i budi se odmorniji. Radi se o tome da imamo posvećeno, planirano digitalno vrijeme i određeno vreme kada za telefon nema mjesta u onome što radimo.

Ipak, radi se i o uživanju u ovim tehnološkim čudima na zadovoljavajući način i svjesnijem korišćenju, a ne da budemo još jedna digitalna žrtva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: