novo

Šema mobilnosti za Zapadni Balkan pokrenuta 28. marta 2024. godine

POLICY ANSWERS otvara novo poglavlje u oblasti mobilnosti istraživanja i inovacija u regionu. Pokretanje šeme mobilnosti za Zapadni Balkan označava prelomni trenutak u putovanju Zapadnog Balkana ka unaprijeđenoj saradnji, inovacijama i integraciji sa Evropskom unijom.

Razvijena kao dio pilotskih programa projekta POLICY ANSWERS – Izrada, implementacija i podrška politika za istraživanje i inovacije na Zapadnom Balkanu, ova šema mobilnosti ima za cilj da podstakne regionalnu saradnju i podrži istraživače na početku karijere u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Sa ukupnim budžetom od 100.000 €, program će angažovati istraživače i dodjeljivati grantove do 5.000 € po pojedinačnom istraživaču. Ovi grantovi će podržati projekte u trajanju od dvije nedelje do šest mjeseci, omogućavajući istraživačima da se uključe u ključne aktivnosti istraživanja i inovacija pokrenute kroz mobilnost unutar Zapadnog Balkana.

Šema mobilnosti za Zapadni Balkan otvorena je za doktorante i postdoktorske istraživače koji su završili svoje doktorate u poslednjih sedam godina. Domaćin može biti javna ili privatna istraživačka institucija koja nudi istraživačku infrastrukturu (uključujući i virtuelne istraživačke infrastrukture), registrovana u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana. Sve tematske istraživačke oblasti, uključujući društvene nauke i humanističke nauke (SSH) i istraživanja bazirana na umjetnosti, su prihvatljivi za razmatranje.

Rok za dostavljanje prijava je 31. maj 2024. godine. Rezultati će biti poznati tokom avgusta, a očekuje se da početak realizacije mobilnosti bude oktobar 2024. godine.

Više o pozivu na sljedećem linku:

 Western Balkans Mobility Scheme: A POLICY ANSWERS Pilot Programme – Call for Applications – westernbalkans-infohub.eu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: