novo

Sezona u znaku atletičara Rudara

Atletski klub Rudar završio je najuspješniju takmičarsku sezonu u istoriji kluba. Sigurno je da je Rudar u svojoj istoriji imao atletičare koji su i danas rekorderi države, olimpijce, Slavišu Vraneša, ali kada se gleda ekipno ova generacija je zasijenila sve.

Čak 37 naslova državnog prvaka i dvije ekipne titule, pionirske i prvi put u istoriji seniorska u muškoj konkurenciji.

Teško je nabrojati sve državne prvake, ali pokušaćemo.

Na samom početku sezone Nemanja Đurišić osvojio je titulu državnog prvaka na državnom prvenstvu u krosu u trci na 3.000m. Na Atletskom trofeju Crne Gore Nemanja Džaković osvojio je prvo mjesto na 400m, a Nikola Ćuzović treće mjesto u bacanju koplja. Inače ovo su bila seniorska pojedinačna takmičenja.

Na 19. Ekipnom prvenstvu Crne Gpre koje je održano u Baru 15. aprila Rudar je bio drugi, a na 18. Prvenstvu Crne Gore u višebojima atletičari Rudara osvojili su tri naslova državnog prvaka. Maša Bubanja u sedmoboju za juniorke, Nemanja Đurišić u desetoboju za juniore i Darko Pešić u desetoboju za seniore.

Više nego dominanatno pioniri Rudara osvojili su u Pljevljima titulu državnog prvaka na takmičenju koje je održano 20. maja.

Atletičari AK “Rudar” iz Pljevalja tada su osvojili 4.090 bodova, drugi su bili atletičari AK “Mornar” iz Bara sa 3.040 bodova, a treće mjesto pripalo je atletičarima AK “Orion” iz Ulcinja sa 1.875 bodova. Kod pionirki trijumfovale su atletičarke AK “Orion” iz Ulcinja sa 4.265 bodova ispred atletičarki AK “Sanja” iz Bara sa 4.160 bodovaa, a treće mjesto je pripalo atletičarkama AK “Mornar” iz Bara sa 4.008 bodova. Najboljim ekipama u muškoj i ženskoj konkurenciji pripale su diplome i pehari ASCG.

Sedam dana nakon toga na 30. Pojedinačnom prvenstvu Crne Gore za mlađe juniore koje je održano u Baru Rudar je dominirao i osvojio 12 mealja u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nemanja Džaković na 400m i Nikola Ćuzović u bacanju koplja postali su državni prvaci, baš kao i štafeta 4x100m sastavu: Ilija Ćuzović, Bogdan Borović, Uroš Kotlaja i Nemanja Džaković. Srebrne medalja osvojili su Nemanja Džaković na 200m, štafeta 4×400 metara u istom sastavu kao 4×100 metara, dok su bronze osvojili Bogdan Borović na 100m i 200m, Stefan Džaković u skoku u dalj, Nikola Ćuzović u disku, Lara Bubanja 100m prepone, Nevena Dobrašinović u troskoku i Teodora Borović na 200m.

Ono što nisu uradili na juniorskom ekipnom prvenstvu, kada su bili drugi, juniori Rudara uradili su na 37. pojedinačnom prvenstvu Crne Gore za juniore koje je 3. i 4. juna održano u Baru. Čak 10 naslova državnog prvaka, tri srebrne i tri bronazane medalje najavile su ono što će se kasnije tokom sezone pokazati.

Državni prvaci postali su Maša Bubanja na 100m prepone 100m i 200m, Ognjen Marsenić na 100m i 200m, Nemanja Džaković na 400m, Nemanja Đurišić na 1500m i 800m, štafeta 4×100 u sastavu u sastavu: Bogdan Borović, Nemanja Džaković, Nemanja Đurišić i Ilija Ćuzović. Srebrne medalja osvojili su: Nevena Dobrašinović u trsokoku, Maša Bubanja u skoku u dalj i Lara Bubanja u 400m prepone, a bronzane Bogdan Borović na 100m, Ilija Ćuzović na 200m i Lara Bubanja u troskoku.

Prvi jul ostaće upisan zlatnim slovima i istoriji pljevaljske atletike. To je dana kada su atletičari Rudara pokorili barsku „Toplolicu“ i u Pljevlja donijeli seniorsku titulu.

U ekipnoj konkurenciji kod seniora prvo mjesto osvojili su atletičari Rudara sa 5.182 boda, drugi su bili takmičari Mornara (4.338), a treće mjesto pripalo je Lovćenu – 3.826 bodova. Kod seniorki prvo mjesto ubjedljivo osvojio je barski Dionis (6.438 bodova), druge su bile takmičarke takođe iz Bara, ali članice AK ,,Sanja” (5.619), a treće mjesto osvojile su atletičarke Jedinstva – 5.179.

Kada su se svi rezultati sabrali kapiten Emir Ćatović podigao je pobjednički pehar i tako pokazao koliko znači ovoj mladoj ekipi. Do ove titule došli su Stefan Joksimović, Ognjen Marsenić, Nemanja Đurišić, Nikola Ćuzović, Bogdan Borović, Nemanja Džaković i čovjek koji je sve osvojio sa Rudarom Emir Ćatović.

Neočekivano zanimljiva trka bila je na 400 metara, gdje je ulogu favorita opravdao Dragan Pešić, ali je tinejdžer Rudara Nemanja Džaković sjajnim nastupom nagovijestio moguću senzaciju, a iako je osvojio drugo mjesto imao razloga da bude zadovoljan, jer je ličnim rekordom potvrdio odličnu formu.

Umorni od slavlja i puta nisu uspjeli da u Pljevljima samo dan nakon toga naprave još jedno čudo bili su drugi na 10. ekipnom prvenstvu za mlađe juniore.

Već nakon sedam dana atletičare Rudara čekalo je novo iskušenje, po nenormalnoj oliju na 58. MOSI Kolašin 2023, na atletskim takmičenjima koja su održana u Beranama, Pljevljaci su osvojili najveći broj medalja do sada. Zlatnu medalju u štafetnoj trci 4×100 metara osvojila je muška ekipa u sastavu: Nemanja Džaković, Emir Ćatović, Bogdan Borović, Ilija Ćuzović Ovo je za Ćatovića bilo sedmo MOSI zlato u štafeti 4x100m, a Rudarovim tinejdžerima prvo. Trener Budimir Jestrović još jednom je dokazao da je majstor za sprinterske discipline. Ženska štafeta u sastavu: Teodora Borović, Tatjana Mrdak, Anđela Lončar, Andrea Leković iznenadila konkurenciju i osvojila srebrnu medalju. Nemanja Džaković i Bogdan Borović donijeli su za Pljevlja u smiraj drugog takmičarskog dana još dvije medalje. Ova dva tinejdžera po snažnoj oluji uspjeli su u trci na 400 metara da budu drugi i treći. Nikola Ćuzović osvojio je prvu medalju za Pljevlja na 58. MOSI. Ćuzović je u bacanju koplja, hitcem od 45,28 osvojio bronzanu medalju.

Rudar bio i najuspjšeniji atletski klub na pojedičanom prvenstvu Crne Gore za seniore. Puleni Budimira Jestrovića ukupno su osvojili 17 medalja, sedam zlatnih, šest srebrnih i četiri bronzane dokazali su primat u državi.

Zlato su osvojili Maša Bubanja u trci na 100m prepone, Ognjen Marsenić na 100m i 200m , Nemanja Džaković na 400m, Nemanja Đurišić na 800m, šatfeta 4×100 u sastavu: Emir Ćatović, Bogdan Borović, Ognjen Marsenić i Nemanja Džaković i štafeta 4x400m u sasatvu: Emir Ćatović, Nemanja Đurišić, Bogdan Borović i Nemanja Džaković. Srebrne medalje pripale su Nikoli Ćuzoviću u bacanju koplja, Stefanu Joksimoviću u skoku u vis i 400m prepone, Nemanji Đurišiću na 1500m, Bogdanu Boroviću na 400m, Maši Bubanji na 100m, a bronze Neveni Dobrašinović u troskoku, Nemanji Džakoviću na 200m i Emiru Ćatoviću na 100m.

U međuvremenu, atletičari Rudara Darko Pešić, Ognjen Marsenić, Nemanja Džaković, Nemanja Đurišić, Nevena Dobrašinović i Maša Bubanja branili su boje reprezentacije Crne Gore na na Ekipnom prvenstvu Evrope 3. grupa koje je u okviru Evropskih igara odražano u Poljskoj u Selesiji, kod Krakova od 20. do 22. juna. Darko Pešić bio je četvrti na Balkanskom šampionatu u višeboju koje je održano u Kraljevu 22. i 23. jula.

Treba napomenuti da je Dušan Marković, na atletskom mitingu za cicibane u Baru uspio da osvoji dvije medalje. Marković je u svom godištu bio drugi u trci na 200 metsra i treći u skoku u dalj.

Prvenstvo Crne Gore za mlađe pionire i pionirke iz AK Rudar nastupila je Teodora Borović koja je još jednom pokazala svoj talenat I tako se okitila sa dvije zlatne medalje, na 60m i 300m. 

Na kraju sezone pokazali su potopunu dominaciju u pionirskoj konkurenciji. Na 30. pojedinačnom pionirskom državnom prvenstvu osvojili su ukupno su osvojili 17 medalja od čega čak osam zlatnih. Rudar je bio bez premca u muškoj konkurenciji a Stefan Džaković sa pet zlatnih i jednom srebrnom medaljom najuspješniji je takmičar prvenstva i postao ozbiljan kandidat za najboljeg pionira u državi kao što je to prošle godine bio Bogdan Borović. Takođe i Budimir Jestrović jedan od rijetkih trenera, ako ne i jedini atletski trener koji ne naplaćuje članarinu sa 37 pojedinačnih i dvije ekipne titule, prvom seniorskom, postao je kandidat za najboljeg trenera u Crnoj Gori.Stefan je postao državni prvak na 100m prepone, troskoku, skoku u dalj i kao član štafete 4×100 i 4×400 m. U trci 300m prepone bio je drugi. Stefan i naredne sezone ima pravo učešća na pionirskom prvenstvu.

Ilija Ćuzović bio je uz rame Stefanu. Ilija je postao državni prvak na 60m, 100m, kao član štafete 4×100 i 4×400 m. U skoku u dalj bio je drugi.

Uroš Kotlaja i pored povrede osvojio je tri naslova državnog prvaka, u trci na 300m i kao član štafete 4×100 i 4×400 m. U trci na 60m bio je drugi, na 100m treći.

Sa dvije zlatne medalje može se pohvaliti i Đorđe Kušljević koji je bio četvrti član štafete 4×100 i 4×400 m. Do titule državnog prvaka štafete su došle tako što su drugoplasiranu štafetu ostavile sedam odnosno 20 sekundi.

Teodora Borović iako najmlađa osvojila je bronzu u trci na 60 m, a u trci na 300 m srebro. Teodora je oborila i rekord za mlađe pionirke u trci na 300m.

Lara Bubanja bila je druga u skoku u dalj i troskoku i treću na 80m prepone.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: