novo

Sistem semafora: U nekim opštinama moguć prelazak na onlajn nastavu u slučaju pogoršanja stanja

Iako je i najavljeno, svi vrtići počinju sa radom 1. oktobra, dok će škole od 1. oktobra funkcionisati po modelu o kome je ranije obaviještena javnost: đaci od 1. do 6. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole pohađaće nastavu u školi, sa skraćenim časovima, a ostali onlajn, ali uz stalne konsultacije i ispitivanja u školi, kazali su danas ministar prosvjete Damir Šehović i predstavnik Insituta za javno zdravlje IJZ Dragan Laušević. Od epidemiološke situacije u pojedinim opštinima zavisić da li će škole u tim opštinama preći na onlajn rad.

Šehović i Laušević su saopštili da će praktična nastava u srednjim školama bilo kog razreda biti realizovana gdje god ima uslova.

– Ta odluka donijeta je prvenstveno zbog mentalnog zdravlja đaka, zbog potrebe da oni nakon više mjeseci ostvare kontakt sa školom, ali i jasnog stava IJZ da je u školi rizik značajno manji u odnosu na većinu drugih mjesta na kojima djeca cirkulišu mimo školskog dvorišta – poručili su Šehović i Laušević.

Ipak, s obzirom na izuzetno komplikovanu epidemiološku situaciju koja se mijenja iz dana u dan, model po kome se počinje je podložan promjenama, kao i u većini zemalja, pa će zatvaranje škola ili pak normalizacija njihovog rada biti zasnovani na tzv. “sistemu semafora” koji je izradio Institut za javno zdravlje. Sistem semafora podrazumijeva da od stanja u pojedinoj opštini zavisiti i to da li će škole u tim opštinama preći na onlajn rad ili će pak funkcionisati.

– Mi smo ti koji, vođeni preporukama stručnjaka iz IJZ, tražimo najbolje u datim okolnostima za čitav sistem koji broji preko 100.000 djece. A najbolje znači očuvati njihovo mentalno zdravlje, i očuvati njihovo fizičko zdravlje. Ali saradnja sa roditeljima u ovom momentu je krucijalna, jer su oni naši partneri. Apelujem da svi u ovom važnom momentu imamo dovoljno sluha, karaktera i mudrosti da pokažemo da obrazovni sistem može da bude svijetla tačka, a ne problem. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana odnosno kako će se kretati stanje po opštinama, i u skladu sa time ćemo se, zajedno sa Institutom, postavljati i prilagođavati nastavni model. Ovo nijesu redovne okolnosti i moramo prihvatiti da i svoje ponašanje moramo prilagoditi toj činjenici – rekao je Šehović.

Profesor Laušević saopštio je da su Ministarstvo i IJZ imali intenzivne konsultacije, pokušavajući da obezbijede da djeca krenu u školu, istovremeno imajući u vidu epidemiološku situaciju.

– Smatramo da je boravak u školama po definisanom modelu epidemiološki trenutno bezbjedniji nego na igralištima – rekao je on.

On je dodao i da će se narednih dana pratiti stanje po opštinama po tzv. „sistemu semafora“. Naime, u narednim danima upravo će od tog predvidivog i na struci zasnovanog modela od IJZ, zavisiti zatvaranje i otvaranje škola. Tako, na primjer, škole u onim opštinama koje budu „u crvenom“ u smislu broja oboljelih, bi prelazile na onlajn sistem, dok bi škole u drugim opštinama radile manjim ili većim kapacitetima, u zavisnosti od stanja u opštini.

– Ovih dana upoznaćete se sa ovim sistemom, na kome će se bazirati dalji rad škola. Potrebno je da se ujedinimo zbog djece, ali i nastavnika i starijih. Apelujemo na vas da učinimo sve da nam se djeca ne inficiraju van škole. U samoj školi će biti izuzetno mali rizik, a ne treba zaboraviti ni to da je jedan od važnih činilaca tog malog rizika u školi i nošenje maske – naglasio je Laušević.

Laušević i Šehović su napomenuli da su osnovne mjere koje pri svakom kontaktu sa školom treba da se poštuju: distanca i maska. Osim toga, isporuka svih dezinfekcionih materijala za sve škole i vrtiće je u toku. Svakako da, ukoliko dijete ima oboljenja za koja treba da se zna, potrebno je da se odmah obavijesti škola, kako bi se svaki takav slučaj posebno tretirao.

Kako je istaknuto, bez obzira na činjenicu što će dio đaka pratiti nastavu u školi, Ministarstvo prosvjete je učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od 1. oktobra emitovati na TVCG2 i MNE sport 2 i MNE sport 3.

Za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku takođe je obezbijeđen TV materijal. Programska šema biće objavljena sjutra na sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me, internet stranici Ministarstva prosvjete, društvenim mrežama i TV kanalima, a sav materijal biće dostupan i na YT kanalu Uci Doma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: