novo

Sjećanja na vjekovne dobrotvore

U Danilovgradu obilježen 5. oktobar – Međunarodni dan učitelja

Polaganjem vijenca na spomenik koji sibolizuje sve ono što jedna izuzetno plemenita profesija kao što je učiteljska nosi u sebi, juče je u Danilovgradu obilježen 5. oktobar, Međunarodni dan učitelja.

Ovaj čin obavili su učenici, prosvjetari i predstavnici Fondacije ,,Učitelj”. Prema riječima profesorice Lidije Ivanović, ovaj dan je najljepša prilika da se pokaže, prepozna i uvaži obrazovni rad učitelja i nastavnika kao jedan od najvažnijih zadataka za sveukupni razvoj čitavog društva.

– Prosvjetarski posao koji je uvijek uživfao poebno poštovanje ostavlja trag kod svih generacija koje dugo pamte svoje učitelje, nastavnike i profesore. Mi svoju profesiju obavljamo sa uvjerenjem i strašću, ne samo da bi prenijeli svoje znanje učenicima, već i da bi mi i dalje učili i stvarali, jer samo pravi učitelji uče i od svojih učenika. Podučavanje je sinonim za sreću koju gradimo u učionici i kroz brojne aktivnosti, jer živimo sa pozivom da služimo mladima koji traže i krče puteve u ljepšu budućnost. Zato biti učitelj znači biti posvećen znanju, istini, moralu, dobroti, pravdi i humanizmu. Pravi učitelj uvijek pomaže i osmijehom i iskrenom voljom, prenoseći lijepe primjere svojih pravila rada, reda i discipline. Nastavnik im pomaže da izgrade pozitivnu sliku o sebi kako bi podtakli zdravo samopoštovanje i želju za učenjem. Pravi učitelj je samo onaj koji živi, radi i pamti za druge – rekla je Ivanović i citirala velikog istoričara i romanopisca Henrija Adamsa koji je kazao: ,,Učitelj gradi vječnost. Niko ne može da predvidi gdje će njihov uticaj prestati”.

Ona je iskoristila pažnju prisutnih da zajedno odaju poštovanje svim učiteljima koji su odgovorno izvršavali svoje zadatke i širili svjetlost znanja.

– Učitelj uvijek vjeruje u budućnost boreći se za sadašnjost kroz vaspitanje mladih. Da nije bilo učitelja ne bi bilo ni nastavnika, ni profesora, niti bi iko od nas bio inženjer, doktor, medicinska sestra, naučnik ili pravnik, ali prije svega bi malo ko preppoznao vrijednost znanja i dobre i prave vrijednosti u društvu. Iako je bilo koja nagrada ili priznanje, nije to što najviše vrijedi, jer smo mi prosvjetari i kod nas ne postoji veće zadovoljstvo od ostvarenih rezultata u učionici te sami čin priznanja je najbolja počast učitelju kojoj se može nadati. Jednostavno rečeno, nijesi učitelj da živiš, nego živiš da bi bio učitelj. Biti učitelj znači nositi luču budućnosti – istakla je Ivanović, podsjećajući na slogan jučerašnjeg druženja koji glasi ,,dobro obrazovanje možće promijeniti bilo koga. Dobar učitelj može promijeniti sve”.

Istim povodom za izuzetan doprinos vaspitanju i obrazovanju mladih generacija, član Upravnog odbora Fondacije Božidar Budo Brajović je uručio povelju OŠ ,,Vuko Jpovović” iz grada na Zeti, redakciji lista ,,Prosvjeni rad” i uglednim prosvjetarima i zaslužnicima Radmili Bogdanović iz Kotora i Radovanu Damjanoviću iz Nikšića, koji se zahvalio na ovom priznanju.

Svetkovinu su uveličali i učenici Lazar saveljić i Lara Bečanović sa pjesmama ,,Kari Šabanovi” i ,,Pismo učiteljici”.U hotelu “Zeta” sve učesnike ovog događaja pozdravio je predsjednik Fondacije, novinar i publicista Dragan Mitov Đurović, evocirajući uspomene kako je naglasio, na vjekovne dobrotvore koji su širili najčasniju i najzahvalniju misiju u narodu.

– Zahvalni smo lokalnoj upravi i svim opštinskim i državnim institucijama i ustanovama, kao i brojnim prijateljima koji nam pružaju nesebičnu podršku u pripremi i realizaciji ovakvih i sličnih veoma značajnih kulturnih manifestacija. Danilovgrad se ponosi činjenicom da ova sredina baštini i čuva slobodarske tradicije te da je odvajkada bila kolijevka školstva – rekao je Đurović i dodao da je svojevremeno, tačnije 1870 godine od Danilovgrada do Spuža bilo 17 biblioteka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: