novo

Škola počinje 1. septembra, čas 30 minuta

Težnja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta je da školska godina počne 1. septembra. Sve je spremno. Zbog novih mjera Instituta za javno zdravlje (IJZCG) izvjesno je da će časovi trajati 30 minuta, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Milica Kadović.

Ona je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazala da je ministarstvo pripremilo dva modela mogućeg funkcionisanja škola.

Jedan je da djeca idu u školu, drugi je onlajn model. Promjena u odnosu na prošlu školsku godinu je, kako je kazala, da neće biti kombinoovanog modela jer je on, kako je dodala, bio opterećujući i za nastavnike i za djecu.

„Naša intencije je da škola počne 1. septembra bez ikakvih odlaganja i da čas traje 45 minuta. Međutim, kako je IJZ objavio mjere koje su na snazi, dužinu trajanja časa ćemo vjerovatno morati da korigujemo i to će trajati sve dok IJZ ne donese nove mjere odnosno ne donese odluku da li će biti 30 ili 45 minuta. Sada je izvjesno a će časovi trajati 30 minuta do novog oglašavanja IJZ-a“, kazala je Kadović.

Što se tiče nošenja maski u školama, Kadović je kazala, da će to biti preporučeno a roditelji će odlučiti da li će djeca nositi masku ili ne.

„Mi djetetu koje dođe da se školuje ne možemo, zato što nema masku, zabraniti da mu se obazbijedi pravo na osnovno obrazovanje“, kazala je Kadović.

Iz tog vladinog resoera su, prema riječima Kadović pratili i obolijevanje djece u prethodnoj školskoj godini.

„Ti podaci nijesu 100% tačni jer su oni dobijeni od roditelja i dešavalo se da djeca nemaju simptome ili drugo ali po grubim podacima oko 95.000 đaka je oko 4400 oboljele djece što je jako malo. Siguno ij je bilo i više ali to je pokazaztelj da škole nijesu baš tako opasno mejsto za boravak“, kazala je Kadović i dodala da je tome najviše doprinijela edukacija.

Onlajn nastava je, kaže, spremna.

„Spremni su svi časovi za čitavu školsku godinu. Dogovoreno je da ona bude emitovana na RTCG jer je ona Javni servis tako da smo spremni za taj scenarijo ali i da u bilo kom trenutku pređemo na onlajn nastavu“, kazala je Kadović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: