Škola počinje 1. septembra, o trajanju časova naredne sedmice

Na osnovu izvještaja o epidemiološkoj situaciji koji je dao Institut za javno zdravlje i njihovih preporukа stav Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ostaje isti – da predstojeća školska godina počne 1. septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru.

Što se tiče trajanja časa, Ministarstvo je formiralo Radnu grupu za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog procesa u uslovima pandemije COVID19, koja se sastoji od članova Ministarstva, predstavnika Ispitnog centra, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, Udruženja “Roditelji”, Udruženja “Nardos”, Instituta za javno zdravlje, Unije srednjoškolaca i koja će napraviti najbolju procjenu koji model dužine časova je najbolji, kako za učenike, tako i za nastavnike i roditeljе. Nastavaće se odvijati uz poštovanje epidemioloških mjera.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici CG Alternativa, NVO „Prosvjetna zajednica“ i predstavnici Društva defektologa Crne Gore.

Što se tiče trajanja časova, saopšteno je da imaju dvije verzije nastavnih programa, dužu – za trajanje časa 45 minuta i kraću, sa sažetijim ishodima učenja – za trajanje časa 30 minuta.

Na sastanku Radne grupe diskutovano je o više modela nastave, dužini trajanja časa, varijanti online nastave, preporukama o nošenju maski, načinima praćenja nastave kada su u pitanju djeca sa smetnjama u razvoju, uticaju pandemije na izolovanost djece.

Naredni sastanak je zakazan početkom sljedeće nedelje. Predviđeno je da svi članovi Radne grupe iznesu prijedloge, sugestije i mišljenja, a nakon njihovog razmatranja, planirano je donošenje konkretnih rješenja.

Preporuke Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije su da škole budu posljednje ustanove koje bi trebalo da se zatvore ukoliko dodje do pogoršanja epidemiološke situacije.

Ukoliko dođe do uvođenja još restriktvnijih mjera u cilju očuvanja zdravlja djece i zaposlenih, Ministarstvo je spremno i za najnepovoljniji scenario, a to je prelazak na online nastavu. Snimljena su 8302 nastavna sadržaja, za osnovne škole u gotovo stoprocentnoj zastupljenosti predmeta, a velikim dijelom i za srednje škole.

Sve pripreme za početak školske godine 1. septembra, Ministarstvo realizuje zajedno sa vršiocima dužnosti direktora škola. Trenutno su u toku provjere snadbjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima.

“Moramo da naglasimo da su roditelji naši najveći saveznici jer su upravo oni ti koji su svojoj djeci objasnili opasnost od pandemije i uputili ih da koriste dezinfekciona sredstva, drže distancu, ne razmjenjuju flašice sa vodom i primjenjuju sve mjere kako bi zaštitili sebe ibližnje. Naravno, u svemu ovome ne smijemo zanemariti i nemjerljiv trud profesora i nastavnika” zaključuju u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: