novo

Škole u NK i PV prešle na online nastavu

Škole u Nikšiću i Pljevljima prešle su na online nastavu, čime je počela primjena takozvanog sistema semafora u obrazovnom sistemu. Vrtići su izuzeti iz sistema “semafora”, odnosno rade nesmetano.

Sistem „Semafor“, koji je izradio Institut za javno zdravlje za potrebe prosvjete, znači da će se procjena epidemiološke situacije za svaku crnogorsku opštinu pojedinačno prikazivati u 4 boje – zelenoj, žutoj, narandžastoj i crvenoj. Ukoliko je opština u zelenoj boji, to znači da je kumulativna incidencija 5 oboljelih na 100 hiljada stanovnika i da će biti relaksirane mjere u školama.

„Kada neka opstina dođe u crvenu fazu, znači da ima preko 800 oboljelih na 100 hiljada stanovnika, tada prelazimo na online nastavu za sve razrede osnovne i srednje škole. Znači, djeca će nastavu pratiti od kuće, a obavezne konsultacije će se i dalje vršiti u školama“, kazala je za TVCG Arijana Nikolić Vučinić iz Ministarstva prosvjete. 

Takva je situacija u Nikšiću i Pljevljima, zbog čega je privremeno obustavljena nastava u školama, odnosno primjenjuje se model učenja na daljinu.

Praktična nastava stručnih škola sprovodiće se nezavisno od sistema semafora, ali samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se obavlja praksa ispunjavaju sve epidemiološke mjere.

„U obrazovnom sistemu insistiramo da se sve mjere Instituta za javno zdravlje primjenjuju, kao pto znate u školama je da svako dijete ima četiri metra kvadratna, rastoijanje između djece je dva metra, svako nosi masku i mi insistiramo na tome kako bi sačuvali dječije zdravlje… Imali smo slučajeve u sistemu da pojedina djeca su bila pozivna, ali da odjeljenja nijesu odlazila u samoizolaciju upravo jer su se poštovale mjere koje je Institut dao“, navodi Nikolić Vučinić.

Sistem semafora ne primjenjuje se u vrtićima.

„Ukoliko se desi da u vrtiću dođe do toga da neko od djece bude kovid pozitivno u tom slučaju djeca iz grupe idu u samoizolaciju u skladu sa instrukcijama Instituta za javno zdravlje. U ovom trenutku vrtici nesmetano rade u svim opštinama“, navodi Vučinić Nikolić. 

Insistut za javno zdravlje svake subote objavljivaće tabelu, tako da će svi zaposleni, učenici i roditelji znati u kojoj boji je njihova opština i na koji način će se realizovati nastava u njihovim školama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: