novo

Sport je najbolja aplikacija uma i tijela za razvoj djece

Više od 250 mališana i poznati crnogorski sportisti okupili su se danas na Stadionu malih sportova u Podgorici da kroz igru i druženje osjete i šire duh olimpizma, olimpijskih vrijednosti i ideja važnih za cijelo društvo.

One dječji festival sporta organizovali su Glavni grad i kompanija One.

Za džudistu Srđana Mrvaljevića, sport je najbolja aplikacija uma i tijela za razvoj djece i kroz njega se uče neke od osnovnih univerzalnih vrijednosti čovječanstva, a to su poštovanje, disciplina, hrabrost, srdačnost, skromnost, prijateljstvo i zajedništvo.

“Upravo kao što i kompanija One stvara čvrste i stabilne veze, tako ćete i vi, baveći se sportom, stvoriti čvrste i stabilne veze, koje će vam sjutra pomoći ne samo u sportu, već i u životu. Siguran sam da će mnogi od vas biti broj 1 i da ćete ostvariti svoje sportske snove, a mi ćemo svakako biti tu da vas podržavamo, hrabrimo, budemo dio vašeg sportskog puta, pobjeda i da zajedno sa vama slavimo sve vaše uspjehe”, poručio je Mrvaljević.

Direktorica za komercijalnu strategiju i razvoj proizvoda u kompaniji One, Ana Mihailović, rekla je da ta kompanija nastoji da utiče na djecu da zavole i shvate da su sport i zdravi stilovi života pravi kapital i da to uvjerenje ponesu sa sobom u budućnost.

“Ono što nije manje važno jeste naša želja da već tokom djetinjstva usvojite olimpijske vrijednosti i da poštovanje, fer-plej ravnopravnost, solidarnost i tolerancija postanu dio vas, zbog čega ćete izrasti u sjajne ljude. One je kao što znate telekomunikaciona kompanija i njen primarni zadatak je da spaja ljude. Kada smo mi u pitanju, ova misija ima i mnogo šire značenje. Ponosni smo što je upravo ovaj Festival, prilika da pokažemo koliko su partnerstva važna, posebno onda kada svi udružimo snage, jer to je suština olimpijskih vrijednosti”, poruka je Mihailović.

Dodala je da su ponosni na saradnju sa Glavnim gradom i Sekretarijatom za sport i šansu da sa prijateljima iz Crnogorskog olimpijskog komiteta zajedno rade na promociji sporta i svih ideja koje su važne za društvo, za djecu.

“Sigurni smo da je ovo samo početak i da nas zajedno očekuje puno toga u ovoj, tako važnoj – olimpijskoj godini. Brojimo mjesece do Olimpijskih igara. Pozivam vas da svi budemo 1 tim, da bodrimo naše predstavnike na ljeto, da navijamo srcem za njih i da iskre naših želja lete do Pariza i donesu našim olimpijcima sreću”, poručila je Mihailović.

Predstavnik Sekretarijata za sport Glavnog grada, Miloš Antić, zahvalio je klubovima koji učestvuju na manifestaciji, jer su pokazali da su prava podrška događajima koji slave mladost i zdrave stilove života.

Teniserki Danki Kovinić je puno srce kada na okupu vidi mnogo djece, koja se bave različitim sportovima. Priznala je da ranije nije imala priliku da uživo gleda mačevanje i da joj je to privuklo pažnju.

„I meni je ovo novo iskustvo i svarno je prelijepo. Drago mi je što se kompanije i institucije udružuju i što vode računa o mlađim generacijama. Ja danas uživam, nadam se da uživaju i klinci“, kazala je Kovinić.

Vjeruje da crnogorski sport ima budućnost.

„Generacije koje su na zalasku karijere daće vjetar u leđa mlađoj generaciji. Imamo talenata, entuzijazma, želje za radom i uspjehom, tako da ćemo u narednim godinama, sigurna sam, imati vrhunske sportiste“, jasna je Kovinić.

Rukometašica Katarina Bulatović rekla je da je izuzetno lijepo vidjeti koliko je, i po hladnoći, došlo djece sa osmjehom, da se duže, raduju, da pokažu svoje sportsko umijeće.

„Ovakve manifestacije nam nedostaju, posebno za najmlađe kategorije. Ovo je odličan način da počnu da se druže, rekreativno ili profesionalno bave sportom. Vjerujem da će neki od njih biti budući olimpijci i da ćemo za njih navijati. Imamo dosta sportova na raspolaganju, i one koji nisu toliko zastupljeni, kao što su mačevanje, tekvondo. Vjerujem da baš u tim sportovima brzo možemo da imamo sjajne rezultate. Imamo sjajne sportiste. Njihovo vrijeme tek dolazi i oni će pokazati najbolje od sebe“, ubijeđena je Bulatović.

Za crnogorsku tekvondo reprezentativku Anđelu Berišaj, sport je veoma važna segment u životu i veoma je srećna što ima priliku da djecu inspiriše da se bave sportom i budu što dalje od ulice.

„Sport je za mene veoma važan i mislim da djeca treba da se bave njime. Zahvaljujući upravo sportu sam upoznala mnoge kulture i društva“, kazala je Berišaj.

Događaj je bio revijalnog, a ne takmičarskog tipa, a djeca su imala priliku da se zanimaju fudbalom, karateom, atletikom, tekvondom, plesom, rukometom, stonim tenisom, mačevanjem, koraškom, aikidom, ritmičkom gimnastikom. Na poligonu spretnosti mogli su da učestvuju i djeca i roditelji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: