novo

Srednja stručna škola Pljevlja domaćin učenicima iz Ulcinja

Srednja stručna škola Pljevlja bila je domaćin učenicima i profesorima Srednje mješovite škole „Bratstvo – jedinstvo“ iz Ulcinja, 18. i 19. aprila 2024. godine. Poseta, koju je organizovala Građanska alijansa u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, imala je za cilj povezivanje učenika dva geografski distancirana grada Crne Gore.

Tokom boravka, gosti iz Ulcinja posetili su značajne kulturne i verske lokacije u Pljevljima, uključujući Husein-pašinu džamiju, Manastir Svete Trojice, Zavičajni muzej i Gimnaziju „Tanasije Pejatović“. Učenici i profesori Srednje stručne škole Pljevlja pripremili su bogat kulturno-umetnički program za svoje goste, kao i za pljevaljsku publiku koja se okupila u holu škole.

Teolog Miloš Gačević govorio je o međureligijskoj toleranciji, dok je profesorica Bojana Radanović predstavila znamenite Pljevljake. Poseban akcent stavljen je na prezentaciju narodnih nošnji koje su učenici drugog razreda ekonomske i medicinske struke autentično predstavili, obučeni u tradicionalne kostime i sa frizurama karakterističnim za svaki tip nošnje.

Prvi dan druženja nastavljen je u čuvenoj Mileti-bašti, dok je drugi dan obuhvatio zajednički obilazak meandara Ćehotine. Zahvalnost dugujemo KUD-u „Volodja“ na saradnji, kao i učenicima trećeg razreda obrazovnog profila frizer, koji su se potrudili da naprave prikladne frizure svojim drugarima

Druženje srednjoškolaca iz Ulcinja i Pljevalja nastaviće se sredinom maja, kada će domaćin biti Srednja mješovita škola u Ulcinju, čime se nastavlja ova lepa tradicija povezivanja i razmene iskustava između mladih iz različitih delova zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: