novo

Srzentić: Finasiranje NVO iz javnih fondova ulaganje u razvoj u mnogim oblastima

Snažan nevladin sektor jedan je od glavnih stubova demokratije i razvijenog građanskog društva i zbog toga je finanisiranje nevladinih organizacija iz javnih fondova ulaganje u razvoj u najrazličitijim oblastima za bolji život građana.

To je saopštila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić koja je danas sa predstavnicima devet nevladinih organizacija potpisala ugovore o kofinansiranju projekta i programa podržanih iz fondova Evropske unije u iznosu od 536 hiljada eura. 

Srzentić je kazala da se kofinansiranjem projekta i programa nevladinih organizacija podržanih iz fondova Evropske unije, ukazuje na značaj brojnih inicijativa koje se realizuju uz podršku EU, a koje zahvaljujući svom izazovnom razvojnom i finansijskom potencijalu, cjelokupni prostor podstiču na međusobnu saradnju u rješavanju zajedničkih izazova, a sve za bolji kvalitet života građana. 

„Inkluzivno društvo koje želimo da napravimo, zahtjeva napor sa obje strane – civilnog društva i Vlade, a mi u Vladi doživljamo nevladin sektor kao sponu između sistama javne uprave i društva i sve značajniju poveznicu u prekograničnoj sardanji“, istakla je Srzentić. 

Kazala je da prepoznaje izuzetan značaj koji nevladin sektor u Crnoj Gori ima za sveukupni društveni razvoj i ostvarivanje principa ljudskih prava, slobode, jednakosti, vladavine prava.

„Zato finansiranje NVO iz javnih fondova vidim kao ulaganje u razvoj u najrazličitijim oblastima.“ 

Realizaciju ovog procesa započeli smo čim je budžet postao operativan, a implementacija konkursa će biti pravovremena i efikasna u cilju što bolje apsorpcije EU fondova od strane nevladinih organizacija“, poručila je Srzentić. 

Za Elviru Hadžibegović, izvršnu direktorku Foruma mladi i neformalna edukacija, za jedan uspješan rad i projekat u zajednici uvijek je neophodan multisektorski pristup, zato je proces kofinansiranja esencijalan i bez njega bi bio ugrožen rad nevladnih organizacija. 

„Podržavanjem projekta civilnog sektora, koji se finansiraju od strane Evropske unije, radimo na održivosti, ali isto tako pokazujmo spremnost lokalnih i nacionalnih struktura da se dugoročno obavežu na same ciljeve projekta“, rekla je Hadžibegović. 

Kazala je da je pored kofinansiranja esencijalno i partnerstvo i saradnja sa državnim strukturama kada su u pitanju projekti i programi koji se sprovode zemlji. 

„Mi smo oni srećniji, koji na Zapadnom Balkonu uvijek imaju obezbijeđeno kofinansiranje i samim tim možemo da se upustimo u veće izazove i da konkurišemo za mnogo veća sredstva od strane Evropske unije, jer znamo da će kofinasiranje biti podržano od strane Ministrastvo javne uprave, digitalnog društva i medija“ poručila je Hadžibegović. 

Prema Javnom konkursu za raspodjelu sredstava za kofinansiranje projekta i programa nevladnih organizacija podržanih iz fondova Evropske unije za 2021. godinu projekti se mogu podnijeti Ministarstvu do 1. decembra 2021. Opredijeljeni iznos sredstava iznosi 923. hiljada eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: