novo

Studenti se žale na lošu prelaznost na ispitima

Senat UCG je usvojio prijedlog SP koji se odnosio na izmjene akademskog kalendara i produženje junskog ispitnog roka za jednu sedmicu.

ČITULJE – POMENI

Podgorica 34°C

1864253

/ UCG, ILUSTRACIJA

22/07/2023 u 20:00 h

Natalija Mrdak

Studenti se žale na lošu prelaznost na ispitima

Senat UCG je usvojio prijedlog SP koji se odnosio na izmjene akademskog kalendara i produženje junskog ispitnog roka za jednu sedmicu

Studenti i studentkinje, u zimskom semestru ove akademske godine, najviše su se žalili Studentskom ombudsmanu na Univerzitetu Crne Gore, zbog nedosljedne primjene pravila studiranja, nepoštovanja studentskih prava, u vezi s primjenom podzakonskih akata, te zbog loše prolaznosti na ispitima. Pritužbe su, sadržinski, kako navodi studentski ombudsman Danilo Banović, bile skoro iste ili slične kao one koje su stizale u mandatima njegovih prethodnika, kazali su za “Dan” iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

– U periodu od septembra do kraja decembra 2022. godine stigle su tri pritužbe koje su se ticale kršenja pravila studiranja, mahom na osnovnim akademskim studijama. Pritužbe su se odnosile na pravno neutemeljeno uslovljavanje bodovima koje je student morao da sakupi prije polaganja završnog ispita kako bi izašao na tu provjeru znanja. Dodatno, Pravila studiranja na osnovnim studijama UCG su se u toku januarskog ispitnog roka kršila u pogledu zakazivanja kolokvijuma i završnih ispita. Jedna od ključnih obaveza na svim fakultetima je ta da se mora voditi računa da ne smiju biti zakazana više od dva završna ispita u jednoj sedmici, u skladu sa pravilima studiranja na UCG. Fakulteti bi trebalo da vode računa da svi ispiti budu zakazani na vrijeme s jasnim tabelarnim prikazom datuma i satnica polaganja, prethodno usklađenim s pomenutim odredbama Pravila o studiranju na osnovnim (i master) studijama UCG – navode iz SP UCG.

Senat UCG je usvojio prijedlog SP koji se odnosio na izmjene akademskog kalendara i produženje junskog ispitnog roka za jednu sedmicu. Iz SP ističe da su se time stekli uslovi da sve univerzitetske jedinice dosljedno i bez izuzetaka, mogu ispoštovati pomenute odredbe.

Nezadovoljni uslovima u domovima

– SPUCG je obaviješten od strane studenata, korisnika usluga studentskih domova, da uslovi života i studentskim domovima, ali i uslovi ishrane u studentskim restoranima (menzama), nijesu adekvatni. Studenti su, tokom zimskog semestara ove akademske godine, istakli da postoje problemi u vezi sa obezbjeđivanjem grijanja i snabdijevanjem toplom vodom, ali i sa nedovoljno prilagođenim jelovnicima i kvalitetom obroka u studentskim menzama. U cilju mapiranja ovih problema, s ciljem sticanja kompletnije slike o stanju u studentskim domovima i menzama, Studentski parlament UCG sprovodi Anketu o uslovima života u studentskim domovima – navode iz SP.

– Studentski parlament UCG je u kontinuiranoj komunikaciji sa studentima povjerenicima na univerzitetskim jedinicama koji predstavljaju Studentska vijeća, podružnice Studentskog parlamenta UCG, te se na taj način sprovodi monitoring i u ovoj oblasti. Jedna od pritužbi se odnosila upravo na primjenu Pravilnika o studiranju na osnovnim studijama, a podnijelo je Studentsko vijeće Građevinskog fakulteta povodom uvođenja eliminacionih testova, kao i minimalnog praga znanja u vidu broja poena koje student mora da osvoji na pojedinoj provjere znanja. To se kosi s principom kumulativnog sakupljanja bodova u toku semestra, a na kojem počiva sistem visokog obrazovanja na UCG. SPUCG je kao krovno studentsko predstavničko tijelo preduzeo sve u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja, prvenstveno obraćajući se upravi, organima i službama Univerziteta Crne Gore, te upravi Građevinskog fakultetu UCG, sa ciljem mapiranja i rješavanja problema, isključivo u najboljem interesu studenata – zaključuju iz te organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: