novo

Studijska posjeta Austriji u okviru projekta „Beyond“

U okviru projekta „Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije i Crne Gore- Beyond projekat“ organizovana je studijska posjeta Austriji u periodu 8-9.  novembra, 2023. godine. Posjeta je organizovana za delegaciju od 28 ljudi, koja se sastojala od predstavnika 5 tehničkih srednjih škola iz Srbije (Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) i Crne Gore (Nikšić, Pljevlja), predstavnika stručnih institucija, predstavnika kompanija iz privatnog sektora, kao i predstavnika projektnih timova iz RRA Zlatibor i Tehnopolisa iz Nikšića.

Prvog dana posjete učesnici su posetili kompaniju Meusburger- vodećeg proizvođača u oblasti visokoprezicnih standardnih djelova gdje je učesnicima prezentovan dualni sistem obrazovanja u Austriji, koncept trening sistema u kompaniji Meusburger, način angažovanja trenera, kao i umrežavanje privatnog, obrazovnog i institucijalnog sektora u tehnološkoj pokrajini Forarlberg/Austrija.

Istog dana učesnici su posjetili i srednju stručnu školu u Bregencu, koja je u sistemu dualnog obrazovanja i koja blisko sarađuje sa kompanijama u okruženju.

Drugog dana učesnici su posjetili sajam obuke i-messe, namijenjen učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima, kako bi se učenici praktično upoznali sa potencijalnim budućim zanimanjima. Na sajmu se predstavljaju brojne kompanije i informišu učenike i njihove roditelje o profilima posla i raznim mogućnostima daljeg usavršavanja. Predstavljeno je više od 80 vrsta zanata.

Studijska posjeta je bila prilika da učesnici vide kako sistem dualnog obrazovanja funkcioniše u praksi i sinhronizovanu saradnju privrede, obrazovnog i državnog sektora, a sve u cilju stvaranja mladih kvalifikovanih radnika koji imaju priliku da napreduju u svojim zanimanjima.

Studijskoj posjeti su ispred Centra za stručno obrazovanje iz Crne Gore prisustvovale Aleksandra Lalević, direktorica Centra za stručno obrazovanje i Džana Baković, samostalna savjetnica za istraživanje u Odjeljenju za kvalitet i KPR.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: