novo

„Svako dvorište je veliko ukoliko ima djece u njemu“

Радионица под називом „Школа као подстицајна средина за све ученике“, одржана је у просторијама Средње стручне школе у оквиру Међународног дана волонтера, који се обиљежава 5. децембра. Ријеч је о заједничком подухвату ученица другог разреда са смјера здравствени техничар и њихових професорица социологије Адисе Малагић и Дејане Петрић.

Циљеви радионице, коју су водиле ученице Анђела Пуповић и Ивана Зечевић били су да ђаци и другари из „Зрачка наде“ кроз квиз и интерактивну наставу учествују у инклузивном образовању и јачају волонтерску свијест. Ученице и професорице су у сарадњи са Дневним Центром Пљевља, НВУ „Зрачак наде“, волонтерима Гимназије „Танасије Пејатовић“, ОШ „Бошко Буха“ и Секретаријатом за спорт и младе осмислиле интересантан садржај. О дугогодишњем искуству рада у „Зрачку наде“ говорили су Лејла Калајџија и Горан Леовац.

Малагић је истакла значај вршњачке едукације и подршке, као и волонтирање за развој инклузивног образовања.

„Стварање подстицајног школског амбијента ће помоћи свим ученицима и наставницима да развију своје капацитете кроз културу волонтирања и сарадње. Чућете доста о инклузији и инкулузивном образовању и начинима како подржати инклузивно образовање, техничкој подршци као и употреби нових технологија“, рекла је Малагић.

Петрић је појаснила значај волонтирања у локалној заједници.

„Јако је битно да се у сарадњи са нашом локалном заједницом укључе и ученици. Не само због развијања емпатије, него и да се укључе у систем функциониасња заједнице, јер заједничким снагама помажемо и ојачавамо нашу средину“, рекла је Петрић.

Леовац је појаснио да је прича о волонтеризму глобална, али се увијек покреће из малих средина.

„Волио бих да дођете код нас у „Дневни центар“ и Зрачак наде“ да видите како изгледа наш рад са дјецом и младим особама са инвалидитетом. Да видите како нам можете помоћи и видите оне бенефите које можете и сами добити из тог рада, јер колико дате себе толико ћете и добити у волонтирању“, рекао је Леовац.

Према његовим ријечима, свако двориште је велико уколико има дјеце у њему, а свака заједница је онолико велика колико има волонтера.

“Oних храбрих и добрих људи који су спремни да пруже своје вријеме и знање и могућности за другог без икаквог опортунизма и материјалне добити, осим оне која има духовну природу“, рекао је Леовац.

Калајџија је казала да је поштовање различности и инклузија важна, те да ће многи ученици који нису постати њихови волентери, а ученица Дуња Џаковић је прочитала свој рад „Моје прво волентерско искуство“.

Подсјетимо да је Међународни дан волонтера прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 17. 12. 1985. године као подсјећање на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере.

Фото: Средња стручна школа Пљевља

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: