novo

Sve više gojazne djece, 30% u riziku od dobijanja dijabetesa

U Crnoj Gori je oko 280 maloljetne djece s dijabetesom tipa 1. Ljekari upozoravaju i na nadolazeću opasnost, jer je 50 odsto djece školskog uzrasta gojazno, što je direktni uzročnik drugog tipa dijabetesa. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje najavljuju da će aparati i senzori za dijabetes mladima biti besplatni.

Kontrola nivoa šećera u krvi, svakodnevna odricanja od slatkiša i strogo kontrolisana ishrana ne padaju lako ni odraslima, kamoli djetetu. Saznanje da joj ćerka ima dijabetes Jelenu Popović je šokiralo, ali su, kaže, vremenom naučili da žive s tim.

„Takva dijagnoza za roditelje sigurno nije laka i treba malo vremena psihički da je prihvati i razumije, a ona kao devetogodišnjakinje dijete je od prvog dana tražila i da sama sebi daje terapiju i prihvatila je to puno bolje nego ja i suprug“, kaže Jelena.

Svaki obrok se, ipak, mora iskontrolisati sa dozom insulina, a za svaki slatkiš unijeti uglavnom još jedna doza kako bi bili sigurni.

„Ona može da pojede i sladoled, ne može stalno. Da bi ste ušli na takav način da ona može pojesti apsolutno sve mora se naučiti broj ugljenih hidrata, jer svaki takav vid hrane mora se pokriti“, objašnjava majka.

A nekvalitetna ishrana i stres, uz genetsku predispoziciju, glavni su okidači za dijabetetes kod djece, kažu ednokrinolozi i upozoravaju da postoji trend rasta posljednjih godina.

„Odlazak u obadaništa, vrtiće, škole, sve su to odvajanja i sve je to vrsta stresa za djecu. Tako da ti stečeni uslovi za pojavu dijabetesa tipa 1 bukvalno preovladavaju genetiku. Nadolazeća opasnost koje mnogi nijesu svjesni je dijabetes uzrokovan gojaznošću. Više od 20 odsto djece već živi s njim, a 30 je u riziku. Procenat koji uopšte nije zanemarljiv i koji je u ogromnom trendu, pogotovo među školskom populacijom, jer djeca se hrane svim i svačim. Gojaznost je u takvom porastu da 50 odsto djece u školskom uzrastu je gojazno“, upozorava dječji endokrinolog Lidija Rakočević.

Dobra vijest je što su odnedavno aparati za mjerenje šećera, ali i tzv. senzori koji ga mjere na listi lijekova koje refundira Fond za zdravstveno osiguranje.

„Sada smo ih stavili na listu i ići će na teret Fonda. Ono što još želim da naglasim da je starosna granica za refundaciju za senzore podignuta na 26 godina. Dakle za sve mlade ljude koji studiraju, odnosno koji do tog momenta nijesu zaposleni“, naglasio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić.

Pored zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost i boravak u prirodi, te život u mirnom porodičnom okruženju lišen stresa, umanjiće, kažu ljekari mogućnost da se vaše dijete suoči sa dijabetesom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: