novo

Svečano otvorena manifestacija “XXII Dani obrazovanja i učenja odraslih”

Manifestaciju “XXII Dani obrazovanja i učenja odraslih”, koju Centar za stručno obrazovanje uz podršku Ministarstva prosvjete, tradicionalno organizuje svake godine za redom, svečano je danas otvorila Milijana Vukotić – Jelušić, državna sekretarka Ministarstva prosvjete.

„Tradicionalno, oktobar posvećujemo cjeloživotnom učenju ukazujući na razvojnu moć obrazovanja i učenja odraslih. Kako je EK ovu godinu proglasila godinom vještina, te učenje odraslih pomjerila u centar obrazovne politike, stoga je slogan ove 22. manifestacije „Vještine za zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju“.

Sa oko 20 edukativnih aktivnosti koje će se od 2. do 31. oktobra realizovati u svim regijama Crne Gore, ali i van granica zemlje, kroz učešće na međunarodnim konferencijama, promovisaćemo vrijednosti zasnovane na cjeloživotnom učenju“, naglasila je državna sekretarka Vukotić-Jelušić.

Svjetska populacija sve više stari, a u Crnoj Gori se granica prosječne starosti povećava na 40 godina.

„Mjere koje se preduzimaju još uvijek nisu zadovoljile evidentno nedostajuće brojne usluge podrške za život ovih lica u zajednici. Nedostaju brojni servisi kao i sistemska podrška licima čiji se radni vijek bliži završetku“, navela je Vukotić-Jelušić.

“Stvaranje novih obrazovnih prilika koje će graditi prostor za aktivno starenje pripremajući zaposlene za ulazak u novu životnu fazu koja počinje odlaskom u penziju, predstavlja izazov za sistem obrazovanja i učenja odraslih”, istakla je Aleksandra Lalević, direktorica Centra za stručno obrazovanje.

Svjesni važnosti ove teme, Centar za stručno obrazovanje pokreće inicijativu za umrežavanje institucija sistema, poslodavaca i civilnog sektora kako bi se zadovoljile realne potrebe za kreiranjem aktivnosti koje će značiti važnu podršku kako zadravstvenom tako i penzionom sistemu, ali i posebno značajnu podršku samom pojednicu čiji se životni put bliži tako značajnom životnom raskršću, zaključila je Lalević.

O strategiji aktivnog starenja u Crnoj Gori na otvaranju ove manifestacije govorila je dr Anka Vukićević, generalna direktorica Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

XXII Dani obrazovanja i učenja odraslih započeli su panelom “Priprema za penzionisanje i život u trećem dobu”.

Moderatorka panela bila je Gordana Bošković, samostalna savjetnica I u Odjeljenju za obrazovanje odraslih i CŽU u JU Centar za stručno obrazovanje.

U panel diskusiji su učestvovale: Jelena Šofranac, psihološkinja, direktorica Doma starih “Podgorica”, Rosanda Kovijanić, penzionerka, Ana Jaredić, psihološkinja, NVO Centar za ženska prava, Dragana Pešić, socijalna radnica, načelnica Odjeljenja za razvoj i podršku u Zavodu za socijalnu i dječiju zaštitu i Ljiljana Garić, andragoškinja, rukovoditeljka Odjeljenja za obrazovanje odraslih i CŽU u JU Centar za stručno obrazovanje.

Neka od pitanja na koja su odgovarale učesnice panela bila su: Da li i na koji način postoji društvena briga za lica koja odlaze u penziju? Imamo li društveni odgovor u vidu podrške? Da li je odlazak u penziju nova životna prilika ili stresna faza u životu kojom se zatvaraju vrata popularnosti u društvu? Na ova i mnoga druga pitanja odgovarale su učesnice panela.

Cilj manifestacije je upoznavanje svih zainteresovanih strana i građana sa dostignućima i aktuelnostima u obrazovanju odraslih, licenciranim organizatorima obrazovanja odraslih i njihovom obrazovnom ponudom, aktivnostima nadležnih institucija i socijalnih partnera i poslodavaca na polju obrazovanja odraslih.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici: Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, centara za socijalni rad, domova starih, NVO sektora, Crvenog krsta Crne Gore, Univerziteta “Mediteran” mnogi drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: