novo

U 10 opština bez razvoda, u Danilovgradu nema ni brakova

Savremeno doba je dovelo do toga da se poveća i broj vanbračnih zajednica, pa samim tim nema ni razvoda, smatra sociolog Srđan Vukadinović

Andrijevica, Budva, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Šavnik, Tivat, Tuzi i Zeta opštine su u kojima do kraja maja ove godine nije bilo razvoda brakova, pokazuju zvanični podaci Uprave za statistiku (Monstat). Na drugoj strani, prema ovoj statistici, Danilovgrad je jedina opština u kojoj u istom periodu nije sklopljen nijedan brak.

Prema podacima Monstata, u prvih pet mjeseci ove godine u Crnoj Gori je sklopljeno 1.099 brakova, najviše u Podgorici (362), Nikšiću (109) i Baru (91). Manje od 10 brakova sklopljeno je u Andrijevici i Gusinju, po osam, Kolašinu (3), Mojkovcu (4), Žabljaku (5), u Plužinama i Šavniku (po jedan).

Kada su u pitanju razvodi, najviše ih je bilo u Podgorici, 149, a najmanje u Ulcinju i Plavu, po jedan.

U Crnoj Gori je prošle godine razvodom okončano 646 brakova, najviše u Podgorici, 292. Na drugoj strani, lani nije zabilježen nijedan razvod u Andrijevici, Beranama, Budvi, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Plužinama, Šavniku, Tivtu i Tuzima. Manje od 10 razvoda registrovano je u Ulcinju (6) i na Žabljaku (2). Što se tiče ostalih gradova,u Kotoru su razvodom okončana 63 braka, u Baru 58, u Herceg Novom 47, u Rožajama 46, u Nikšiću 39, u Bijelom Polju 38, na Cetinju 22, u Danilovgradu 17, a u Pljevljima 16.

Mladenci starijiProsječna starost mlade u Crnoj Gori je oko 28 godina, a mladoženje oko 31. Na drugoj strani, na primjer, 1980. godine prosječna starost mladenaca bila je 23 godine za žene, a 27 za muškarce, 1990. godine mlade su u prosjeku imale 24 godine, mladoženje 28, a 2000. opet se vidi trend rasta, gdje su djevojke ulazile u brak prosječno sa 24,9 godina, a momci sa 29,8.

Analiza polne strukture stanovništva prema starosti pokazuje da je više muškaraca u svim dobnim grupama do 40 godina starosti, dok je u starijim dobnim grupama više žena nego muškaraca.Od kako se vodi statistika živorođenih i umrlih po polu, u Crnoj Gori se rađa manje djevojčica nego dječaka.

Statistika pokazuje da je broj razvoda u prošloj godini smanjen u poređenju sa posljednje tri godine, pa je, na primjer, 2018. razvedeno 849 bračnih zajednica, 2019. ta brojka je iznosila 841, a u godini pandemije virusom korona 784. Što se tiče mjesečne statistike, najviše razvoda bilo je u junu, 94, a najmanje u avgustu, 31.

Komentarišući ove podatke, sociolog Srđan Vukadinović kaže za „Dan“ da manje brakova obično znači i manje razvoda, ali pošto to nije slučaj, onda to može biti pokazatelj sazrijevanja onih koji se odlučuju za brak. Druga relacija je, kao ističe, i broj neformalnih bračnih zajednica.

– Savremeno doba je dovelo do toga da se poveća i broj vanbračnih zajednica, pa samim tim onda nema ni razvoda. Obično je kriza u brakovima izražena na njihovom početku, kada se način života promijeni iz korijena. Moramo imati u vidu i ekonomske parametre, jer ako postoji problem u egzistenicija, a par ima djecu, onda brak opstaje iz materijalnih razloga kako bi se obezbijedila egzistenacija prije svega za djecu, ako ih imaju – smatra Vukadinović.

On dodaje da se bračne krize koje nastaju u prvim godinama braka najčešće prevazilaze egzistencijalnom borbom.

– Brak i porodica više nijesu ono što su bili prije 20 ili 30 godina. Ne možemo više na brak gledati kroz neke stare prizme. Dobro znamo da su ranije djeca iz vanbračnih zajednica bila markirana, a o majci da ne pričam. Danas, ipak, imamo emancipaciju, jer su vanbračna i bračna zajednica izjednačene, ali samo u nekim formalnim stvarima postoje razlike, eto nema razvoda, na primjer, pa možda i tu statistika ne prati realnost – zaključio je Vukadinović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: