novo

U Gimnaziji obilježen „Dan roze majica“

Међународни дан борбе против вршњачког насиља, у свијету познат као „Дан розе мајица“, који се традиционално се обиљежава посљедње сриједе у фебруару, обиљежен је данас и у Гимназији „Танасије Пејатовић“.

Тим поводом, Тим за превенцију и сузбијање насиља и вандализма у школи је организовао, у сарадњи са Центром за социјални рад Општине Пљевља, предавање на тему „Вршњачко насиље, превенција и интервенција“. Предавање су одржали психолог Маринко Вујановић и педагошкиња Сандра Остојић.

Током предавања, ученици су дискутовали о различитим облицима вршњачког насиља, упознали се са надлежностима Центра за социјални рад и резултатима истраживања о заступљености малољетничког насиља у Пљевљима, као и са значајем превенције за смањење случајева насиља.

Прије 17 година, 2007. године, дјечак Чак Мекнил појавио се у школи у розе поло мајици како би исказао подршку мајци обољелој од карцинома дојке, због чега је претрпио вршњачко насиље. Наредног дана, његови пријатељи купили су педесет таквих мајица и подијелили их у школи, а дјеца су их обукла у знак солидарности са њим. Од тада, симбол Дана борбе против вршњачког насиља су розе мајице.

Фото: Гимназија „Танасије Пејатовић“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: