U Gimnaziji održan ogledni čas na temu „HOLOKAUST – SJEĆANJE I OPOMENA“

Generalna skupština UN je 2005. godine ustanovila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Za datum je izabran 27. januar, dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih zatvorenika iz nacističkog logora Aušvic. Holokaust je riječ grčkog porijekla, a označava žrtvu bogovima koja se potpuno spaljivala.

Njome označavamo sistematsko uništavanje različitih etničkih, vjerskih i političkih grupa ljudi od strane nacističke Njemačke i njenih saradnika u toku Drugog svjetskog rata. U konkretnom smislu, holokaust se veže za uništavanje 6 miliona Jevreja, od ukupno 9 miliona koji su živjeli u kontinentalnoj Evropi. Šira definicija obuhvata i masovne, nejevrejske žrtve, u najvećem broju Rome i Slovene.

Rezolucija UN apeluje na sve članice da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji, sa ciljem da se pokaže odlučnost u sprečavanju sličnih pojava u budućnosti. U tom cilju, veoma važno je sprovoditi edukaciju među mladima kako bi se prevenirale opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovane na predrasudama.

Ovaj dan se prigodnim aktivnostima, već nekoliko godina, obilježava u Gimnaziji. U srijedu 27. januara, profesorica istorije Violeta Stojkanović organizovala je ogledni čas na temu “Holokaust – sjećanje i opomena” realizovan sa učenicima odjeljenja IV/1. Času su prisustvovali direktorica Gimnazije mr Ljiljana Bajčetić, školska pedagoškinja Ivana Vukašinović i profesorica ruskog jezika Ljiljana Vukašinović. Čas je realizovan kroz multimedilalnu prezentaciju.

Osvrt na prošlost i specifičnosti Jevreja učenicima je prenio naš sugrađanin Miloš Gačević koji izučava hebrejski jezik. On je upoznao učenike sa interesantnim činjenicama vezanim za Jevreje u Crnoj Gori u toku Drugog svjetskog rata.

Učenici su prezentovali rezultate svojih istraživanja na temu holokausta. Prenijeli su izjave i sjećanja bivših logoraša, kazivali stihove Desanke Maksimović, Čas istorije. U holu škole pripremili su izložbu pod nazivom Holokaust – sjećanje i opomena. Ona je zvanično otvorena obraćanjem učenika i na engleskom jeziku. Ostali učenici i profesori Gimnazije imaće priliku da je pogledaju u sljedeće dvije sedmice.

Cilj obilježavanja ovog dana bio je da se učenici detaljno upoznaju sa pojmom holokausta, uzrocima njegove pojave i posledicama. Učenici na ovaj način stiču važna znanja i razvijaju senzibilitet za nevine žrtve, osposobljavaju se da na primjerima iz istorije izvedu pouke za budućnost i shvate koliko je značajno njegovati kulturu sjećanja, podsjećati na žrtve zločina i opasnost ideologija koje ih prouzrokuju.

Svi akteri ovog časa složili su se da ovakav način rada može poslužiti kao model za sljedeće aktivnosti u cilju ostvarivanja međupredmetne saradnje, multidisciplinarnog pristupa različitim pitanjima. Važan aspekt predstavlja mogućnost unapređenja ključnih kompetencija učenika i profesora kao važnog segmenta obrazovno-vaspitnog procesa.

Ljiljana Bajčetić, direktorica

Violeta Stojkanović, profesorica istorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: