novo

U Gimnaziji “Tanasije Pejatović” obilježen Međunarodni dan tolerancije

Na veoma zanimljiv i kreativan način realizovan je čas građanskog obrazovanja u saradnji sa sa korisnicima Doma za stare i volonterima škole

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) ustanovila je Međunarodni dan tolerancije 1995. godine, koji se obilježava 16. novembra. Povodom obilježavanja Godine tolerancije Ujedinjenih nacija i 125. godišnjice rođenja Mahatme Gandija, 1995. godine, UNESCO je osnovao i nagradu za promociju tolerancije i nenasilja.

Obilježavanje ovog datuma je prilika da se ukaže na značaj međusobnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja. Različitost nije mana već bogastvo života određene zajednice i društva u cjelini.

U uvodnom dijelu časa, članica volonterskog kluba Andrea Gačević je upoznala učenike I-3 odjeljenja sa pojmom tolerancije, oblicima i uzrocima netolerantnog ponašanja, značajem tolerancije za razvoj pojedinca i društva u cjelini kao i sa prošlogodišnjim aktivnostima koje su realizovali volonteri naše škole sa korisnicima Doma za stare.

akon toga putem video poziva učenicima su se obratili radno-okupacioni terapeut Dženana Muslić i korisnici Doma. Oni su pozdravili učenike i zahvalili se na nastavku dobre saradnje. Stanovnici Doma za stare su već devet mjeseci u strogoj izolaciji, kada su im zabranjene posjete, izlasci iz ustanove i sve mjere i procedure zaposlenih su uslovljene zajedničkom borbom protiv COVID-A 19. S obzirom na cjelokupnu situaciju, korisnici su pokazali toleranciju jedni prema drugima pa je ova tema bila jako važna. Poruka za učenike je bila da cijene ono što imaju, čuvaju se, drže distancu i nose masku.

Potom su učenici, takođe putem putem video poziva, upitili motivacione poruke podrške svojim sugrađanima uz želju za dobro zdravlje ali i predloge buduće zajedničke saradnje u skladu sa mjerama NKT-a. Predložene aktivnosti koje bi se realizovale putem onlajn radionice sa korisnicima Doma su: upoznavanje učenika sa tajnama šaha, prvim koracima plesa, izrada ručnih radova, diskusije/debate o pročitanoj knjizi, likovne radionice…

Učenica Tatjana Milić u ime učenika odjeljenja I-3 uradila je zajednički pano o tolernaciji kojim se šalju poruke široj javnosti o značaju tolerancijie i njenom doprinosu u izgradnji društva jednakih mogućnosti, društva u kojem se prihvataju, poštuju i uvažavaju različitosti.

Nesebičnu podršku pri realizaciji časa pružile su direktorica škole Ljiljana Bajčetić i profesorica filozofije Bisera Bulut. Direktorica se zahvalila ucenicima na pokazanom senzibilitetu za starije sugradjane, kao i Domu za stare na saradnji i spremnosti da ukljuce gimnazijalce u svoje aktivnosti. Njena poruka bila je da su „i mladost i starost jedno – život“.

Profesorica Adisa Malagić, koja je bila i organizatorka današnjeg časa ističe da je cilj časa promovisanje međugeneracijskog dijaloga koji doprinosi razvoju toleracije i društvene kohezije. Međugeneracijski dijalog nas obogaćuje, čini boljim i tolerantnijim i doprinosi smanjenju negativnih stavova i diskriminatorskog ponašanja prema starijim sugrađanima (ejdžizam).

Učenje i praktikovanje tolerancije i tolerantnog ponašanja pomaže mladim ljudima da postanu samosvjesni i odgovorni građani, otvoreni prema drugim i drugačijim, da jedni dugima budu prijatelji bez obzira na razlike, da poštuju ljudska prava i ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka a sve u cilju da jedni drugima pomognemo, olakšamo i uljepšamo život.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: