novo

U Gimnaziji “Tanasije Pejatović” organizovano prvo školsko takmičenje iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti

Školsko takmičenje iz oblasti preduzetništva i finasijske pismenosti organizovano je 24. i 25. maja 2021.godine, za učenike prvog razreda naše škole koji izučavaju predmet Preduzetništvo. Na takmičenju je učestvovalo 11 timova, u sastavu od 3 do 5 članova. Učenici su se takmičili u sledećim kategorijama: najbolja biznis ideja, najbolji biznis plan, najbolji logotip firme i najbolja prezentacija, odnosno, nastup na takmičenju.

Moderator takmičenja bila je učenica prvog razreda Tanja Laketić.

Odluku o najboljima u određenim kategorijama, donio je stručni žiri u sastavu: Marica Leković, predstavnica Službe za preduzetništvo i turizam, Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja, Mirsad Hadžalić, direktor NVO “Super Hub Pljevlja”, Ljiljana Bajčetić, direktorica škole, Nataša Cmiljanić, prof. ruskog i Bisera Bulut prof. filozofije – predstavnice Tima za karijernu orijentaciju, Ivana Vukašinović, pedagoškinja škole i predstavnica Tima za preduzetništvo i Miljana Bajčeta, Anđela Đurović i Ema Kulosmanović učenice četvrtog razreda i članice kluba “Mladi preduzetnici”.

Takmičenje je organizovano u skladu sa postojećim epidemiološkim mjerama, tako da je svaka ekipa pristupila takmičenju prema predviđenoj satnici iz Agende takmičenja.

Timovi koji su učestvovali na takmičenju su:

Green Team: Teodora Leovac, Iva Ljiljanić, Nikola Pupović, Miljan Sekulić i Matija Ćaćić.

HP chip shop: Svrkota Filip, Andrea Aranitović, Filip Drobnjak i Đorđe Sekulić.

Fresh Fish: Pavle Pupović, Matija Ćaćić, Vanja Vojnović i Luka Rubežić.

Zeks: Luka Knežević, Aleksa Petrović, Nađa Papić i Zorana Brković.

LOF: Jelena Savičić, Tanja Đurović i Anđela Knežević.EEVE i LEXY: Aleksa Knjeginjić, Ivana Leković, Ramiz Mahmutović i Ena Pjevović.

Vidikovac: Aleksa Đukić, Rade Đondović, Jovana Vasilijević i Denis Đurđević.

MNP-Mlade nade Pljevalja: Tatjana Milić, Savo Rondović, Nikolina Jović i Mitar Šljivančanin

NADFI: Ivana Milikić, Nejra Sokolović, Anđela Lončar, Maša Vraneš i Aleksandra Kuburović.

Shoesee: Maša Stanić, Samija Tursumović, Dimitrije Đurović, Dragan Goločevac i Nina Spajić.

Pekara Rosi: Lazar Pupović, Nemanja Cerović, Lazar Mojović i Pavle Bulatović.

Mentorka učenicima i koordinatorka takmičenja bila je Adisa Malagić, profesorica sociologije.

Za najbolju biznis ideju proglašena je ideja “Shoesee” dok je najbolji biznis plan imao tim “Fresh Fish”. Najbolji dizajniran logotip preduzeća imao je tim “LOF”, dok je ekipa “EEVE I LE XY” imala najbolji nastup/prezentaciju na pomenutom takmičenju.

Svi učenici su dobili sertifikate, a najbolji timovi pored sertifikata dobili su i simbolične novčane nagrade koje im je uručila predsjednica žirija Marica Leković ispred Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja. Ona je istakla značaj razvoja preduzetničkog duha među mladima, a da medju gimnazijalcima prepoznaje one koji će biti nosioci razvoja lokalne zajednice. Izrazila je spremnost za nastavak buduće saradnje.

Cilj takmičenja jeste podizanje svijesti kod mladih osoba o značaju preduzetništva za privredni razvoj društva, da ukaže na mogućnosti koje preduzništvo nudi pojedincu ali i da pruži učenicima specifična znanja za planiranje, pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa. Kroz ovo takmičenje oni su imali priliku da nauče kako da sastave biznis plan, kako da realizuju biznis ideju, naprave finansijsku konstrukciju, urade marketing, pozabave se plasmanom proizvoda kao i obezbjedjivanjem sredstava za osnivački kapital kompanije, odnosno prođu put od ideje do realizacije.

Ono što želimo jeste da probudimo preduzetnički duh kod srednjoškolaca, da ih motivišemo da preduzetnički razmišljaju, da podstičemo njihovu kreativnost i podržimo njihove ideje u kojima primjenjuju stečeno znanje. Takmičari su pokazali da su generacija koja posjeduje kreativnost, inovativnost, talenat i potencijal da svoje ideje pretvori u djela i da se hrabro suoči sa svojom budućnošću, a Gimnazija “Tanasije Pejatović” vaspitno-obrazovna institucija koja ih priprema za život.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: