novo

U OŠ „Radoje Tošić“ radionica o trgovini ljudima

Povodom 18. oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, danas je u Osnovnoj školi „Radoje Tošić“ na Srdanovom grobu, održana radionica u trajanju od 90 minuta. Na početku radionice učenici su upoznati sa terminom ,,trgovina ljudima“, nakon čega su učestvovali u jednom zanimljivom eksperimentu.

Svi učenici od VI do IX razreda su dobili zadatak da pođu na improvizovani štand na kome piše ,,rasprodaja“ i da kupe jednu stvar po njihovoj želji. Mađu mnoštvom predmeta koji su bili na rasprodaji, učenici su takođe mogli da kupe i bića.

Po završenom eksperimentu, učenici su zaključili da je kupovina tj. trgovina ljudima kriminalna stvar, da se može desiti svima i na svakom mjestu, te da smo dužni da učinimo sve kako bismo je spriječili.
Potom je učenicima prikazana prezentacija o trgovini ljudima kroz koju su oni mogli saznati više detalja o najosjetljivijim grupama stanovništva koje su najpodložnije manipulacijama i najlakše povjeruju u prevare. Poseban akcenat je stavljen na djecu, žene i Rome kao osjetljive kategorije koje, u želji za boljim životom, postanu lak plijen trgovaca ljudima. Prezentacija je završena video snimkom o djeci žrtvama trgovine ljudima.

Taj snimak je ostavio izuzetno jak utisak na učenike koji su potom pisali poruke o miru, ljubavi, poštovanju, toleranciji…Sve te divne poruke su smjestili u ,,našu školu“ napravljenu od papira na kojoj piše Naša škola, naše sigurno mjesto.

Na kraju radionice, učenici su mještanima podijelili letke koje su kreirali zajedno sa nastavnicima, s ciljem da podignu svijest lokalnog stanovništva o ovom značajnom datumu.

Facebook OŠ „Radoje Tošić“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: