novo

U Pljevljima posađeno drvo mira i prijateljstva

U okviru Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost, Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA iz Sarajeva i Organizacija Bona Fide iz Pljevalja juče su u Pljevljima posadili drvo mira i prijateljstva.

Alma Fejzić iz udruženja CROA kazala je da je cilj projekta da se mladima daju alati da kroz umjetnost izraze svoja demokratska prava i da spoznaju način na koji to učiniti.

“Veliko je zadovoljstvo biti u Pljevljima gdje smo se okupili kako bi smo realizovali volontersku aktivnost mladih kao jednu od aktivnosti projekta, a to je sadnja stabla mira i prijateljstva, svih pozitivnih vrijednosti koje treba da njegujemo. Sveukupni cilj projekta je raditi na osnaživanju mladih za kreativno iskorištavanje vlastitog potencijala za pozitivne društvene promjene uz podsticanje na odgovornost, uključivanje u demokratske procese te poštovanje ljudskih prava”, istakla je.

Napomenula je da je to slična akcija, jer su u prethodnom periodu imali akciju sadnje stabla mira i tolerancije u gradskom parku u Trebinju, gdje je takođe bilo okupljen veliki broj mladih iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Predsjednica O.C. BONA FIDE Sabina Talović se zahvalila udruženju CROA na tome što su prepoznali Pljevlja i BONA FIDE kao prostor koji je otvoren za dijalog i koji njeguje dijalog.

Istakla je da je posebna vrijednost projekta to što za cilj ima sami dijalog za budućnost.

“Ovi mladi, ovdje prisutni, žive u haotičnom kontkestu kojeg možda nisu ni svjesni. Međutim svjesni su, što je najvažnije, svojih potencijala, onog što će ih učiniti subjektima svojih života, aktivnim pojedincima koji mogu razmišljati o sebi gradeći svoju budućnost, koja najbolje počinje dijalogom”, rekla je ona.

Emir Pilav iz NVU BONA FIDE zahvalio se organizaciji CROA na akciji, ističući da je ona u ovom turbulentom i vremenu punom tenzija nešto što je tom gradu trebalo.

“Zadovoljstvo je upravo u tome što su Pljevlja grad domaćin svim ovim mladim ljudima, koji su ovom simboličnom sadnjom stabla poslali poruku prijateljstva, zajedničke tolerancije, multikulturalizma, saradnje ka zajedničkom dobru svim mladim ljudima iz Crne Gore i susjednih država. Samo stablo će služiti kao temelj za sve mlade generacije koje budu dolazile u Pljevlja da razvijaju nit međusobnog dijaloga, dijaloga za budućnost”, poručio je Pilav.

Program Dijalog za budućnost sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: