novo

U SSŠ ODRŽANO POETSKO-PROZNO VEČE NAGRAĐENIH ĐAKA

Poetsko-prozno veče učenika Srednje stručne škole Pljevlja, u organizaciji profesorice srpskog jezika i književnosti Gorice Peruničić, održano je sinoć u prostorijama škole, u okviru svečanosti povodom Dana ove obrazovne ustanove. Talenat i raskoš učenika pod mentrostvom svojih profesora su primjer koliko vrijedi stvaralaštvo, naročito kada se njeguje u mladalačkim danima.

Kako je rečeno, program koji je vodila učenica Anastasija Savić, bio je koncipiran kao mozaik lijepog stvaralčkog izraza učenika, koji su pokazali umješnost u pisanoj riječi u čast Njegoševog Dana, koji se širom Crne Gore proslavio 13. novembra. Naime, učenici su nagrađeni na književnim konkursima organizovanim u čast velikana Petra II Petrovića Njegoša i tako dali svoj doprinos da škola bude još prepoznatljivija u zemlji i šire. Prvo mjesto na temu „Oči zbore što im srce veli“ osvojila je učenica drugog razreda Vukica Petrić, a učenica četvrtog razreda Marijana Kljajević, koja je bila opravdano odsutna sa ove večeri, budući da je sa pjesmama „Da l’ ćeš doći“, i „Tijana“ učestvovala na državnom takmičenju u Bijelom Polju, gdje je osvojila četvrto mjesto. Njene stihove kazivala je učenica Ana Tošić.

Pored književnog programa, bilo je mjesta za tradiocionalne pjesme ovog podneblja u izvedbama učenica Anastasije Milić, Milene Smolović i Jane Ljiljanić uz podršku učenika Milana Matovića na harmonici.

Nakon kazivanja Njegoševih stihova učenika, gost književne večeri bio je novinar i pjesnik Boris Bajić, koji je uz pratnju Anastasije Milić na gitari kazivao pjesme iz ciklusa „O radosti ’18.“
Uslijedila su čitanja prvonagrađenih prozaista, učenica drugog razreda Ivane Zečević i Jane Tošić na temu „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“, kao i dobitnice specijalnog priznanja za najoriginajlniji i najkreativniji rad na istu temu, učenice drugog razreda Teodore Pupović. Njihova nagrađena prozna djela su ostavila jak utisak na publiku.

Na temu Njegoševog stiha „Srpski pišem i srpski zborim“ učenica Milena Smolović koja je zauzela drugo mjesto u Crnoj Gori. Nadahnutim čitanjem zatvorila je poetsko prozno veče do nekih novih sureta, koje se doduše uz zvuke harmonike i pjesmu đaka kasnije pretvorilo u još jedno lijepo druženje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: