novo

Učenice Gimnazije „Tanasije Pejatović“ učestvovale u obilježavanju Dana inkluzije u Podgorici

Pod pokroviteljstvom zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“ u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra obilježen je Dan inkluzije. Događaj je organizovan u partnerstvu sa zajedničkim programom Evropske unije i Savjeta Evrope „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou (ROMACTED II)“.

Program, namijenjen svim posjetiocima manifestacije, otvorili su najmlađi stanovnici Podgorice – učenici i učenice osnovnih škola „Novka Ubović“ i „Božidar Vuković Podgoričanin“ i djeca iz vrtića „Đina Vrbica“.

U okviru pomenute manifestacije organizovan je i sajam na kojem su učestvovali učenici i učenice iz 40 crnogorskih škola. Kroz izložbu radova, rukotvorina i publikacija, učenice naše škole Elena Vemić, Miljana Dromnjak, Jana Tomčić, Valentina Alorić zajedno sa profesoricom Adisom Malagić,  predstavile su školu i dočarale kako njeguju inkluzivnu i demokratsku kulturu u svakodnevnom životu.

Na pomenutoj manifestaciji svoj rad predstavile su  i nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava ranjivih grupa djece, kao i Paraolimpijski komitet i Crveni krst.

Takođe u okviru manifestacije organizovano je takmičenje „Igraj i osvoji za inkluziju“, gdje su školski timovi osnovnih i srednjih škola imali priliku da  pokažu svoje znanje o inkluziji u zabavnim kvizovima i igrama na otvorenom, ali i da osvoje vrijedne nagrade. Na pomenutom takmičenju tim učenice Valentine Alorić osvojio je prvo mjesto a nagrade im je uručio Ivan Terzićsekretar Sekretarijata za socijalno staranje u Glavnom gradu.

U pripremama za  uspješan nastup na sajmu svoj doprinos dali su i članovi Tima za podsticanje demokratske kulture u školama Maja Vučinić Dragašević, Adisa Malagić i pedagoškinja Ivana Vukašinović,  a za Informatičko-tehničku pomoć i podršku zaslužna je profesorica Ljiljana Ranevski.

Projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ organizuje se u okviru zajedničkog programskog okvira Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“. Jedan od ciljeva zajedničkog programa je podsticanje kvalitetnog obrazovanja za sve, u skladu sa evropskim standardima i praksama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: