novo

Učenici gimnazije „Tanasije Pejatović“ ostvarili odlične rezultate na projektima preduzetništva

Na Dan Evrope, 9 maja, Univerzitet u Donjoj Gorici tradicionalno je organizovao XI Razmenu preduzetničkih ideja. Od 108 prijavljenih ideja odabrano je 11 najboljih ideja srednjoškolaca i studenata koji su imali priliku da predstave svoje ideje pred investitorima uživo. Ovaj projekat predstavlja spoj snage, mladosti, kvalitetnih ideja i rješenja za svakodnevne probleme.
Među prvih 11 ideja bila je i ideja učenika pljevaljske Gimnazije pod nazivom ′′ Cipele „. Kreatori ove ideje su učenici prvog razreda ove škole: Maša Stanić, Samija Turšumović, Dimitrije Đurović, Dragan Goločevac i Nina Spajić. Ideju je kupila kompanija ′′ Komtrejd distribucija ′′ u vrijednosti od 800 evra. Mentor učenicima bila je profesorica Adisa Malagić. Ova ideja objavljena je u jedanaestom broju ′′ Knjige ideja „.

Osnovni cilj berze bio je da se probudi preduzetnički duh kod mladih.

Takođe, Studentski biznis centar Univerziteta u Donjoj Gorici organizovao je i realizovao projekte ′′ Poslovni izazov ′′ i „Zaori dublje, proširo brazde“. Ovi projekti su okupili srednjoškolce, mlade istraživače iz gotovo svih gradova i srednjih škola u Crnoj Gori, koji su imali priliku da konkurišu u rješavanju zadatih istraživačkih izazova, putuju Bulevarom Znanja Podgorica – Cetinje, obilaze kulturno istorijski važna mjesta na toj dionici, učestvuju u zanimljivim aktivnostima tima, i na kraju prisustvuju tržištu preduzetničkih ideja, najvećoj ′′ recenziji ′′ poslovnih ideja u Crnoj Gori. Naravno, zbog preporuka Instituta za javno zdravlje, sve aktivnosti ovih projekata realizovane su u skladu sa trenutnim mjerama zaštite javnog zdravlja.
Za učešće u ovim projektima bilo je potrebno odgovoriti književno (u vidu proze ili poezije, ili eseja ili pesama) na neku tema koje su ponuđene:
1) ′′ Ja kao mladi istraživač ′′ (možda mapa mladog istraživača? )
2) ′′ Inovacije koje me inspirišu ′′ (možda Moj inovativni kutak? )

Priliku da učestvuju u ovim projektima dobili su oni srednjoškolci koji su pokazali da posjeduju preduzetnički ili istraživački duh. Među uspješnim srednjoškolcima bile su i učenice četvrtog razreda gimnazije „Tanasije Pejatović“: Ema Kulosmanović i Amila Brahić, članice preduzetničkog kluba naše škole.

Cilj ovih preduzetničkih i istraživačkih poduhvata je da se podigne svijest o značaju inovacija, da im se predstave neke od mogućnosti koje im se nude da svoje ideje pretvore u kvalitetna istraživanja, projekte ili startap kompanije i ostvare potencijal u bilo kojoj oblasti djelovanja, sa posebnim fokusiranjem na preduzetništvo, inovacije i istraživački rad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: