novo

Učenici Srednje stručne škole Pljevlja u posjeti Lajpcigu

Izvor Srednja stručna škola Pljevlja

Od 17. do 27. aprila 10 učenika drugog razreda Srednje stručne škole, koji pohađaju obrazovne programe Pravno-administrativni tehničar i Tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta bili su u studijskoj posjeti Lajpcigu.

Njihov boravak u Njamačkoj omogućen je posredstvom projekta ,,MOVET“, pod okriljem Evropske komisije, koji je vezan za mobilnost učenika sa Zapadnog Balkana i njihovo upoznavanje sa evropskim obrazovnim sistemima.

Posjeta je bila usklađena sa obrazovnim profilima učenika. Oni su za deset dana svog boravka u Lajpcigu posjetili značajne državne-gradske institucike, među kojima su opština i sud, kao i mjesta koja su vezana za organizaciju transporta, poput distributivnih centara svjetskih giganata u toj oblasti: ,,DHL“ i ,,Amazon“. Uz to, imali su priliku da pohađaju kratak kurs Njamačkoj jezika: ,,Easy German“.

Takođe, bili su i gosti tamošnje srednje stručne škole, gdje su se upoznali sa nastavnim procesom. Fokus posjete je bio na stručnom obrazovanju i upoznavanju njemačkog dualnog sistema obrazovanja, koji se zasniva na principu da učenici jednu trećinu vremena provode u školi, savlađujući teorijska znanja, a dvije trećine provode u firmama ili ustanovama, stičući praktična znanja i stvarajući mogućnost zaposlenja odmah nakon završene srednje škole.

Slobodno vrijeme đaci su provodili obilazeći grad. Pored izuzetno uređenog centra grada, posebnu pažnju im je privukao zoološki vrt.

U pratnji učenika bio je njihov razredni starješina, prof. Velibor Pupović, kao i direktor škole, mr Bojan Strunjaš.

Pozitivni utisci izazvani gostoprimstvom domaćina iz ,,Wisemar“ organizacije i dobro osmišljenim i sadržajnim programom sigurno će biti dugo urezani u pamćenja naših učenika, saopšteno je iz SSŠ Pljevlja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: