novo

Ukinuti eksternu, vratiti prijemne za srednju i fakultet

Mnogi nastavnici, a i članovi NVO Prosvjetne zajednice Crne Gore, predlažu da se za narednu školsku godinu ukine eksterna provjera znanja, a vrate prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole i na fakultetete.

To je rečeno iz Upravnog odbora ove NVO povodom toga što su nedavno objavljene nepravilnosti koje su zabilježene tokom eksterne provjere znanja – kada su nastavnici dozvoljavali đacima da prepisuju testove, te su neki od njih ispisivali odgovore na tabli i pomagali učenicima da dobro urade testove. Iz Prosvjetne zajednice kažu, što se tiče prijedloga da se vrate prijemni ispiti prilikom upisa, ako se i prilikom polaganja prijemnih ne sprovede provjera zloupotreba, odnosno ako se ispiti ne sprovedu potpuno regularno, ograđuju se od ovog prijedloga.

“Jer se tad ne možemo nadati da će prijemni proći bez nepravilnosti”, precizirali su oni.

Smatraju da je dugogodišnji problem eksterne provjere znanja i taj što su nastavnici koji prate regularnost ispita, kao i oni koji pregledaju testove, iz istih škola.

Takođe su stava da taj dodatni posao za nastavnike mora biti honorarno plaćen.

“Tom prilikom da se potpiše ugovor u kom bi precizno bio naveden opis posla nastavnika, visina honorara, ali i zakonske obaveze i sankcije usljed neregularno obavljenog posla”, predlažu oni.

Kazniti odgovorne nastavnike

Ističu da treba da se što prije provjere svi navodi o nedavnom toku eksterne provjere znanja i ako se dokaže krivica, odgovorni treba da budu adekvatno kažnjeni. Nedopustivo je, dodaju iz UO, i nema opravdanja da nastavnik, davanjem tačnih rješenja ili dozvoljavanjem prepisivanja među učenicima, uruši jedan državni projekat u obrazovanju.

“Nastavnik mora biti profesionalac i svjesan da pomaganjem pri rješavanju testa zapravo odmaže učeniku, urušava svoju profesiju i degradira čitav obrazovni sistem”, navode oni.

Podsjećaju da sprovođenje eksterne provjere znanja na kraju osnovne i srednje škole nailazi na velike probleme od prve godine od kako se realizuje. Kažu da se posebno izražen problem desio ove školske godine.

Propusti Ministarstva

Ministarstvo je, prema njihovim riječima, moralo odmah u septembru, čim je bilo izvjesno da će nastavna godina početi tek u oktobru, pomjeriti datume planirane za eksternu provjeru znanja polumaturanata i maturanata. Razlozi za pomjeranje termina polaganja su i ti što su, pored svega, datumi za polaganje planirani značajno ranije nego prijašnjih godina -polumaturanti čak pet sedmica ranije, a i učenici završnih razreda osnovne i srednje škole su zbog mjera IJZ usljed pandemije kovid-19 veći period pratili nastavu online.

“Tim povodom se NVO Prosvjetna zajednica Crne Gore obratila Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali nismo dobili nikakav odgovor. Nekoliko puta smo se po ovom pitanju oglasili i u medijima, a na kraju smo proslijedili mejlove i dali javna saopštenja upućena predsjednicima Vlade i Skupštine. Tek nekoliko dana pred prvu provjeru znanja u osnovnim školama, termin polaganja je pomjeren za jedva sedam dana”, zaključuju oni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: