novo

UN izabrala projekte ETF-a i Zavoda za školstvo za Expo u Beču

Sjedište Ujedinjenih nacija u Beču odabralo je, među 28 projekata širom svijeta, dva uspješno realizovana projekta kojima je rukovodila prof. dr Milena Đukanović s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, da budu predstavljena tokom manifestacije Zero Project Conference Expo u Beču.

Riječ je o projektima inovacija u inkluzivnom obrazovanju, koje je Elektrotehnički fakultet realizovao u saradnji sa Zavodom za školstvo, a koje je nedavno profesorica Đukanović predstavila u Zavodu, koji je inicirao i finansirao projekat. 

Jedan projekat predstavlja osmišljen didaktički materijal modeliran 3D tehnologijom i izrađen je 3D štampom uz PLA filamente, koji je dodijeljen osnovnim školama s integrisanim odjeljenjima krajem 2022. godine.

Sve je krenulo od ideje koja je preko tehnologije trasirala put koji će pomoći vaspitačima, nastavnicima i roditeljima da djeca lakše savladaju mnoge prepreke. Materijale je osmislila prof. dr Milena Đukanović sa svojim saradnicima s Elektrotehničkog fakulteta.

„Tim je izveo 3D modelovanje 10 igračaka i napravljeno je 10 setova igračaka, što je iziskivalo mnogo vremena, truda i sredstava, ali na kraju dalo i odlične rezultate. Setovi su podijeljeni osnovnim školama, a vrlo je značajna bila uloga saradnje Zavoda i Ministarstva prosvjete s ETF-om, gdje su Tamara Milić, savjetnica za inkluziju u Ministarstvu i Anita Marić, savjetnica za inkluzivno obrazovanje u Zavodu, dale veliki doprinos upoznavši studente ETF-a s važnostima podrške, i sa tehnološkim iskoracima kada je riječ o nastavnim sredstvima namijenjenima djeci s posebnim potrebama“, pojasnila je Đukanović.

Studenti su nakon ovih instrukcija osmislili još igračaka i za odabir najboljih zatražili pomoć od najmlađih. Kao žiri pozvana su djeca iz osnovnih škola i izabrano je osam najboljih rješenja.

„Za taj trud studentima su uručene skromne nagrade. Izrađeni materijali su pomoćno nastavno didaktičko sredstvo u radu s učenicima s smetnjama u razvoju, u cilju njihovog akademskog i razvojnog napretka, dakle za primjenu u nastavnom procesu, interakciji i socijalizaciji. Rezultat ovog procesa je i naučni rad koji je prezentovan na Međunarodnoj konferenciji u Sarajevu u julu 2023. godine, a koji je štampan kao poglavlje u jednoj Springer monografiji, što je jedna dobra referenca zajedničke saradnje Elektrotehničkog fakulteta i Zavoda za školstvo“, kazala je Đukanović.

Ova kolekcija 3D  igračaka bila je predstavljena i na izložbi „ 3D  štampani snovi“ u Kusleovoj kući, koju je svečano otvorio princ Nikola Petrović Njegoš. Projekat je takođe bio predstavljen na Sedmici dizajna u Milanu, gdje je ušao među 43 finalista, a potom i na 55. majskoj izložbi „Svetla budućnost“ koju tradicionalno organizuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti i dizajnera Srbije. Dobio je i prestižnu nagradu za dizajn koju je dodijelila institucija za Jugoistočnu kreativnu ekonomiju sa sjedištem u Ljubljani (BIG SEE 2023), gdje je projekat i još jednom predstavljen u okviru manifestacije „Sedmica dizajna” (Teden oblikovanja – Design Week  ) drugog dana  BIG SEE Dizajn konferencije u Ljubljani.

Drugi projekat iz 2023. godine – 3D štampani kuhinjski mobilijar uz   PETG filamente koji će biti proslijeđen određenom broju vrtića u Crnoj Gori, predstavlja pomoćno sredstvo u ovladavanju vještinama brige o sebi – samostalno hranjenje za predškolce. On je integrisan i kao dio projekta Fonda za inovacije, Zelena transformacija Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: