novo

UNDP: Pljevlja će dobiti botaničku baštu, Kolašin sportsko penjalište…

Projekti 39 nevladinih organizacija (NVO) dobili su podršku ReLOaD programa za ideje koje će direktno unaprijediti kvalitet života lokalnih zajednica, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Kako se ističe, Pljevlja će dobiti botaničku baštu, Kolašin funkcionalno sportsko penjalište, Podgorica i Zeta radionice koje će pripremiti djecu sa autizmom za školu, Nikšić mobilne timove podrške za osobe sa invaliditetom, a Herceg Novi podsticaj za razvoj ženskog preduzetništva.

Na konkursima, koji su bili otvoreni u aprilu i maju, komisija je od 87 pristiglih aplikacija odabrala najuspješnije, u ukupnoj vrijednosti od 508.000 eura.

Iz UNDP-a su istakli da regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) prepoznaje važnost rada NVO u omogućavanju kvalitetnog pružanja javnih usluga, ali i nedovoljnu saradnju lokalnih samouprava i civilnog sektora u regionu.

S tim u vezi, dodaju, kroz ove grantove i transparentnu metodologiju, ReLOaD uspostavlja konkretna partnerstva opština i NVO.

Projektna menadžerka ReLOaD2 programa u Crnoj Gori, Dženana Šćekić, navela je da je cilj programa veće učešće građana, pogotovo mladih, u procesima donošenja odluka.

Prema njenim riječima, više od stotinu projekata koji su podržani u okviru obje faze ReLOaD dokazuju da, uz povoljno okruženje, civilni sektor može da stvara zajednicu po mjeri građana na kreativan i inovativan način.

„Kreiran je prvi digitalni turistički vodič kroz Budvu, podržani Omladinski klubovi i brojne aktivnosti i inicijative mladih, otvorene pješačke staze na Bjelasici, Ljubišnji i Vranjini, osnovan prvi Društveni klub za osobe sa invaliditetom u Nikšiću, aktiviran Klub Penzionera u Andrijevici i još mnogo toga“, kazala je Šćekić.

Ona je naglasila da je do 11. septembra ove godine otvoren i regionalni poziv za NVO, koji predstavlja priliku za NVO sa Zapadnog Balkana da sarađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih.

Iz UNDP-a napominju da su prioritetne oblasti volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna saradnja mladih i razmjena, kao i mobilnost mladih.

Odobreni projekti dobiće od 30.000 do 60.000 eura.ReLOaD program finansira Evropska unija.

Program sprovodi UNDP u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava, udruženih u pet klastera: Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi i Kotor, Zajedno za sjever – Andrijevica i Berane, Klaster Tara – Mojkovac, Kolašin i Pljevlja, Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine, Središnji region – Podgorica, Cetinje, Zeta i Danilovgrad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: