novo

UNICEF: Nacionalne i lokalne vlasti u Crnoj Gori hitno da obezbijede prevoz do škole svakom djetetu

Iz Dječjijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) pozivaju nacionalne i lokalne vlasti u Crnoj Gori da hitno obezbijede prevoz do škole svakom djetetu kojem je to neophodno kako bi ostvarili pravo na obrazovanje.

„UNICEF je zabrinut zbog djece za koju školska godina još nije počela jer nemaju prevoz do škole. Radi se o djeci pogođenoj siromaštvom širom zemlje. Država Crna Gora ratifikovala je Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i time se obavezala da svakom djetetu omogući da ostvari pravo na obrazovanje. Očekujemo da nacionalne i lokalne vlasti riješe ovaj problem u što kraćem roku, jer svaki dan bez škole usporava razvoj djece“, poručila je v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u

Iz UNICEF-a su kazali da problem prevoza do škole posebno pogađa djecu iz romske i egipćanske zajednice i djecu u ruralnim naseljima, naročito na sjeveru Crne Gore, kao i veliki broj djece koja rastu u siromaštvu.

Jedan dio ove djece, kako ukazuju iz Fonda, uopšte ne ide u školu zbog nedostatka prevoza, a jedan dio kasni ili ranije napušta nastavu zbog loše organizacije prevoza.

„Privatni sektor može da podrži napore države da poveća broj vozila za prevoz djece do škole, tako da i njih pozivamo da kroz društveno odgovorno poslovanje uspostave saradnju sa školama, lokalnim i nacionalnim vlastima“, poručila je Žunić.Iz UNICEF-a opominju da problem nedostatka prevoza do škole pogađa djecu širom Crne Gore “već duži niz godina”.

„Analiza sektora obrazovanja 2015−2020, koju je UNICEF uradio u saradnji s Ministarstvom prosvjete i prošle godine predstavio javnosti, prepoznala je nedostatak prevoza djece do škola kao jednu od prepreka pristupu obrazovanju za svako dijete. Pozvane su institucije da se hitno rješava ovaj problem zbog kojeg djeca koja rastu u siromaštvu u mnogo manjem broju idu u vrtić, osnovnu i srednju školu u odnosu na svoje vršnjake, te imaju lošija obrazovna postignuća, a time i manju vjerovatnoću da tokom svog života prekinu međugeneracijski ciklus siromaštva“, naveli su iz UNICEF-a.

Napominju da UNICEF sarađuje s vladama u više od 190 zemalja i teritorija širom planete kako bi podržao svako dijete da ostvari pravo na obrazovanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: