novo

UNICEF očekuje od nadležnih da istraže incident

Međunarodna organizacija zabrinuta zbog bilo kakvog oblika diskriminacije i nasilja, očekuju od nadležnih da istraže slučaj

UNICEF je zabrinut zbog bilo kog oblika diskriminacije i nasilja, posebno ako je zasnovano na ličnim karakteristikama djeteta, mlade osobe ili odraslog, kazali su Pobjedi iz te međunarodne organizacije, odgovarajući na molbu za komentar povodom izbacivanja djevojčica iz restorana ,,Zlatni papagaj“ na Žabljaku, samo zato što su Romkinje i Egipćanke.

Ovim slučajem se od prekjuče ponovo bavi Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, iako su prethodne odluke tužilaca bile da nema elemenata krivičnog djela.

Viši državni tužilac, kod kojeg je sada dospio slučaj, Hasan Lukač je Pobjedi rekao da se ne radi o izmjeni prvobitne odluke tužilaštva, već da će ponovo ocjenjivati da li ima elemenata krivičnog djela.

U međuvremenu, dok se slučaj ponovo izviđa u tužilaštvu, policija je podnijela prekršajnu prijavu protiv Vladana Pejovića, menadžera ,,Zlatnog papagaja“, i to zbog kršenja člana 7 Zakona o javnom redu i miru, odnosno zbog grubog vrijeđanja.

UNICEF je podsjetio da je pravo na nediskriminaciju jedan je od četiri osnovna principa Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, a prepoznato je i u skoro svim međunarodnim ugovorima koje je Crna Gora ratifikovala.

– Diskriminacija romske i egipćanske djece i mladih posebno je zabrinjavajuća zbog njihovog ugroženog položaja u društvu – poručili su iz UNICEF-a.NVO Sistem je 1. septembra prijavio slučaj, tvrdeći da su izbačeni zbog diskriminacije i da im je vlasnik upućivao riječi „mrš, Cigani“, „ne primamo takve goste“, „ne razumijem vaš prljavi jezik“ i slično…

Prvobitna odluka Osnovnog i Višeg državnog tužilaštva je bila da u ovom postupanju Pejovića nema elemenata krivičnog djela, zaključuje se iz saopštenja Uprave policije.

– Policija je na Žabljaku prikupila obavještenja od više osoba. Sa događajem su upoznati tužioci Osnovnog i Višeg tužilaštva, koji su se izjasnili da se ne stiču elementi krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Pripadnici Stanice policije Žabljak će cijeniti postojanje eventualne prekršajne odgovornosti – piše u saopštenju od 2. septembra.

Ipak, nakon što je javnost burno reagovala, ombudsman formirao mišljenje zbog slučaja diskriminacije, a ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka dao podršku djevojčicama i ostalim članovima NVO Sistem, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je odlučilo da ponovo pokrene izviđaj.

UNCEF je na pitanja Pobjede odgovorio da ne komentarišu tekuće istrage.

– Svakako očekujemo od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne akcije kako bi istražili incident i obezbijedili primjenu odgovarajućih mjera u skladu sa nalazima istrage i zakonima Crne Gore – poručeno je iz UNICEF-a.

NVO Građanska Alijansa, Akcija za ljudska prava ali i NVO Sistem su pozvali tužilaštvo da preispitaju svoju odluku, što je donekle i učinjeno ponovnim otvaranjem izviđaja.

Portparol Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Hasan Lukač je Pobjedi kazao da će početianalizu tog slučaja i da je tražio izuzimanje video-snimka.

Pravni eksperti tvrde da u rječniku Pejovića, za koji je prijavljen, ima elemenata krivičnog djela koje je kažnjivo po Krivičnom zakoniku Crne Gore, te da se ne radi samo o grubom vrijeđanju i prekršaju.U Krivičnom zakoniku Crne Gore rasna i druga diskriminacija zabranjena i zaprijećene su i kazne zatvora. Član 443 navodi da „ko zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, pripadnosti rasi ili vjeroispovijesti ili zbog odsustva te pripadnosti ili zbog razlika u pogledu političkog ili drugog ubjeđenja… – kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Pravna savjetnica u Akciji za ljudska prava Milica Bulatović je Pobjedi kazala da izjave koje je navodno izrekao vlasnik pomenutog lokala – ,,Ne primamo takve kao vi, vi ste Cigani. Mrš iz lokala“; ,,Ne razumijem prljave jezike“ – nijesu puko ,,vrijeđanje“, koje značiprekršaj, već predstavljaju ,,propagiranje mržnje i diskriminacije s obzirom na etničku i manjinsku netrpeljivost“.

– Očekujemo da v. d. VDT reaguje i utiče da se ovaj i drugi slični slučajevi procesuiraju u krivičnom postupku – kazala je ona prije nekoliko dana. A to se juče i dogodilo.Neda Radović, direktorica NVO Sistem, je kazala Pobjedi da su sa njima u grupi bile maloljetne djevojčice, koje su pristojne i odlični đaci, te da nikada prije toga nijesu bile na Žabljaku i da ničim nijesu isprovocirale ovakav odnos.

Naglasila je da iza ovog incidenta i napada na djecu stoji isključivo mržnja i diskriminacija.

Menadžer lokala ,,Zlatni papagaj“ Vladan Pejović je za RTCG kazao da odbacuje navode, da je napadnut i da je on žrtva. Kazao je da nije nikoga vrijeđao. Takođe tvrdi da su upravo oni prošle godine sjedjeli u tom restoranu i da nije bilo nikakvih problema.Nakon prijave incidenta, policiji je dao izjavu svjedok T. Ć. koji je bio gost restorana.

Svjedok je ispričao policiji da je Pejović ipak vrijeđao goste.Viši državni tužilac je Pobjedi kazao da će ispitati veliki broj svjedoka, te da zbog toga nije u mogućnosti da kaže kada bi izviđaj mogao da se završi. Kazao je da će javnost o ovom slučaju biti obaviještena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: