novo

UNICEF: Svako dijete da odrasta u porodici

Crna Gora je bila prva država u regionu koja nije imala djecu mlađu od tri godine smještenu u ustanovama socijalne i dječje zaštite, ali, nažalost, to više nije slučaj.

Tim povodom, UNICEF podsjeća da umjesto upućivanja u institucije, kao što je Dječji dom „Bijela“, djeca bez adekvatnog roditeljskog staranja uzrasta 0‒3 godine treba da odrastaju u hraniteljskim porodicama, u slučaju da je to privremeno, ili da budu usvojena u slučaju da njihov povratak u biološku porodicu nije moguć.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, koju je Crna Gora ratifikovala, pravo svakog dječaka i svake djevojčice je da odrasta u bezbjednom porodičnom okruženju, a odgovornost je Vlade da osigura da svako dijete ovo pravo ostvari.

UNICEF poziva Vladu Crne Gore da pod hitno omogući svakom djetetu da odrasta u sigurnom porodičnom okruženju.

“Istraživanja sprovedena tokom više od 50 godina pokazuju da su djeca smještena u ustanove u ranom djetinjstvu izložena riziku od zaostajanja u razvoju – što se može nadomjestiti samo brigom u porodičnom okruženju punom ljubavi. Iz tog razloga, UNICEF poziva Vladu da što prije obezbijedi da nijedno dijete mlađe od tri godine ne bude smješteno u ustanovu. Prioritet u narednom periodu treba da bude sprečavanje izmještanja djece iz bioloških porodica, kao i dalji razvoj hraniteljstva i usvajanja djece. Na taj način djeca se više neće smještati u ustanove. Za djecu koja su sada tamo smještena pod hitno treba obezbijediti toplo porodično okruženje“, objasnila je v. d. šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Sabina Žunić.

Jedan od kriterijuma za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji jeste i da nema djece mlađe od tri godine u ustanovama. U Izvještaju EU o napretku Crne Gore iz 2022. godine Crna Gora se poziva da ubrza razvoj usluga hraniteljstva i usvajanja za svako dijete bez roditeljskog staranja.

Tokom proteklih decenija, UNICEF i Evropska unija podržali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja da u potpunosti reformiše sistem socijalne i dječje zaštite. Tako je Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti zabranjeno smještanje djece mlađe od tri godine u ustanove, izuzev u slučajevima kada je to privremena krajnja mjera.Umjesto smještanja u instituciju, sistem dječje i socijalne zaštite treba da pruži intenzivnu podršku kako bi se porodice koje su u krizi održale na okupu i spriječilo odvajanje djece od roditelja kad god je to moguće. Kada dođe do situacije da djeca moraju da se izmjeste iz bioloških porodica, njihov smještaj u hraniteljsku porodicu ili usvajanje jeste najbolje moguće rješenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: