novo

Upisano 58 učenika, poraslo interesovanje za konobare

Kolašin: SMŠ ,,Braća Selić“ na početku nove školske godine

Odjeljenje opšte gimnazije ima 20 učenika a odjeljenja ekonomski tehničar i konobar-kuvar po 19. Učenici iz škola u Gornjoj i Donjoj Morači i Međuriječju srednju školu upisuju u Podgorici

Srednje škole su uvijek pokazatelj dinamike i interesovanja sredina u kojima rade i funkcionišu. Pogotovo kada je riječ o manjim sredinama kao što je kolašinska.

SMŠ ,,Braća Selić“ nije povećala broj učenika otvaranjem auto-puta. Zbog toga su hotelski kompleksi, koji se grade na području opštine, povećali interesovanje za školovanja za konobare…

Ani Šćepanović-Golubović, mladoj i ambicioznoj direktorici SMŠ ,,Braća Selić“, je jasno da tradicija kolašinske gimnazije obavezuje da učenici SMŠ ,,Braća Selić“ sve to nastave u drugačijim i izmijenjenim uslovima. Nastoje da budu uspješna vaspitno-obrazovna adresa ali i institucija koja pokreće kulturne, sportske i ostale sadržaje koji trebaju mladima.

– Ove godine smo upisali 58 učenika i taj je broj za 20 veći od prošlogodišnjeg upisa. Međutim ukupan broj učenika se nije povećao, ostao je na 180. Osnovnu školu ,,Risto Manojlović“ je završilo 68 učenika od kojih je 56 upisalo našu srednju školu i dva učenika su upisana iz OŠ ,,Radoslav Jagoš Vešović“ iz Bara Kraljskih – kaže Šćepanović-Golubović.

Ana Šćepanović-Golubović

Ona ističe da su srednjoškolci ove godine imali u izboru tri smjera – opšta gimnazija, koja je tradicionalno usmjerenje, ekonomski tehničar i kombinovani smjer konobar–kuvar.

– Smjer opšte gimnazije upisalo je 20 učenika. Protekle dvije godine smo imali hotelsko-turističke tehničare a ove godine ekonomske tehničare pa je i tu bilo solidno interesovanje – upisano je 19 učenika. Takođe se u smjeru konobar–kuvar upisalo 19 učenika a poraslo je interesovanje za konobare koji ih je upisano 14. Ovo su usmjerenja koja, uz kvalitetno pohađanje teoretske i praktične nastave i ispunjavanje traženih standarda za zanimanja kuvara i konobara, mogu dovesti do brzog zaposlenja u hotelima koji se grade oko Kolašina. Činim sve da naši đaci budu spremni za te izazove – ističe Ana Šćepanović-Golubović.

Auto-put nije povećao broj zainteresovanih za pohađanje SMŠ ,,Braća Selić“.

Direktorica podsjeća da budući srednjoškolci koji završe seoske osnovne škole na području kolašinske opštine, u Gornjoj i Donjoj Morači i Međuriječju, srednje škole upisuju u Podgorici. Neophodno bi bilo, kaže direktorica, zamijeniti dotrajali školski namještaj novim klupama. Školi trebaju i savremeni didaktički materijali, informatički sadržaji, projektori, laptopovi, pametne table. Kanalizaciona infrastruktura u školi je dotrajala pa je i to na listi građevinskih prioriteta kada je objekat SMŠ ,,Braća Selić“ u pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: