novo

Upriličena svečanost povodom početka radnog angažmana polaznika XIV generacije Policijske akademije

U Vili Gorica danas je upriličena svečanost povodom početka radnog angažmana polaznika XIV  generacije Policijske akademije.

Na ceremoniji uručenja rješenja za 49 svršenih akademaca govorio je zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove mr Aleksa Bečič.

,,Kada smo preuzeli vlast i kada smo formirali 44. Vladu prije nekoliko mjeseci, vidjeli ste, suočili smo se sa brojnim izazovima, velikim naslijeđenim problemima, ali jedan od izazova sa kojim sam se upoznao na početku svog mandata i koji je za mene imao jednu vrstu, kao i za ministra unutrašnjih poslova, emotivnog pristupa jeste vaš problem i nepravda koja je učinjena vama, imajući u vidu činjenicu da ste preko godinu dana čekali da krenete sa odrađivanjem pripravničkog staža i da radite ono za šta ste se školovali”, kazao je u uvodnom obraćanju Bečić.

Poželivši im sreću i uspjeh na ovom veoma izazovnom i složenom putu, Bečić je ukazao na veoma važan zadatak koji je pred njima ,, U vas se najviše uzdamo, kao mlade, zdrave, potentne generacije, da vratimo moralnost u policijske i druge bezbjednosne strukture, jer bez časti, bez moralnosti, bez sistema vrijednosti nema ni uspjeha, nema ni rezultata, nema ni budućnosti. Da nam se više nikada ne desi brukanje časnih uniformi crnogorskih policijskih struktura. Da nam se nikada više ne desi da u policijskim strukturama imamo one koji su služili narko kartelima, koji su polagali račune ne građanima i svojim nadređenima, već šefovima najvećih narko kartela”, podvukao je on i dodao da nema ništa ljepše s jedne strane, ali ništa ni izazovnije sa druge strane, nego kada ste u prilici da služite svojoj zemlji, da branite integritet svoje zemlje, bezbijednost svojih građana i da na taj način obavljate jednu veoma važnu i značajnu patriotsku dužnost.

,,Mi, političari i lideri smo prolazni i treba da budemo prolazni, to je suština i svrha demokratije, ali ono što čuva budućnost jedne države, ono što je srce jednog sistema, jeste vi i mnogi drugi naši službenici širom sistema crnogorskih institucija. Zato, pomozite nam da jačamo institucije, da čuvamo institucionalnu memoriju, jer jačajući institucije, unaprijeđujući i ekonomsko socijalni položaj i naših službenika i svih građana Crne Gore, mi čuvamo vječnost Crne Gore. To je mjera patriotizma, ali to je i naša velika obaveza, prema budućim generacijama, jer svi zajedno imamo jednu veliku šansu da vrlo brzo postanemo 28. članica Evropske unije. Nije to posao za jednog čovjeka, nije to posao za par ljudi, to je posao za sve nas, a snaga nikad nije bila u brojnosti već u nama samima”, istakao je Bečić.

Pored činjenice da ovih dana svjedočimo brojnim hapšenjima, procesuiranjima, zaplijenama, ne gledavši ko je ko, niti kako se neko zove, da li je pripadnik policije ili nije, da li je pripadnik ovog klana ili onog klana, po riječima Bečića ,,mi zajedno sa vama nemamo obavezu prema bilo kom klanu, prema bilo kom pojedincu koji je kršio zakon, prema bilo kojoj organizovanoj kriminalnoj grupi. Uvijek zakon u ruke, rukovodimo se samo i isključivo  principima pravde, čestitosti i profesionalizma”.

Na kraju, Bečić je poručio da ,,kad idete ovim putem, kad čuvate i ličnu slobodu, ali i slobodu crnogorskih građana i slobodu Crne Gore, nikad ne možete pogriješiti, uvijek ćete biti na pravom putu.

Poželivši im još jednom srećan početak, potpredsjednik Vlade je imao posebnu poruku za pitomce: „Vaš posao je jedan od najljepših, iako najizazovanijih poslova u državi, jer nema veće ljepote nego služiti svom narodu i svojoj državi.”

Čast da svečano uruči rješenja akademcima i da im se ovim povodom obrati imao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, a ime generacije obratio se Zoran Prelević.

Poželivši im dobrodošlicu u kolektiv MUP-a, ministar Šaranović izrazio je očekivanje da će svoje zadatke obavljati časno i odgovorno, te da će u svojoj profesionalnoj karijeri nizati samo uspjehe.

„Naša zajednička borba je naizgled teška, ali je sigurno da će biti mnogo teža organizovanim kriminalnim grupama. Snaga našeg jedinstva i profesionalne odlučnosti biće superiorna, a poruka će biti jasna – snaga države nad kriminalom biće neupitna“ istakao je ministar Šaranović.

On je kazao da je od samog stupanja na dužnost posvećen kadrovskim reformama te da očekuje da će upravo oni, mladi obrazovani ljudi, svojim entuzijazmom doprinijeti  kreiranju nove percepcije građana o ovoj profesiji, u kojoj neće više biti mjesta za korumpirane službenike.

“Policijska profesija pruža puno mogućnosti, ali zahtijeva posvećenost i hrabrost, a vrlo često i mnoge žrtve i odricanja. Iako je ovo svečana prilika, imam za vas jednu važnu poruku, koju nikada ne smijete da zaboravite u obavljanju časne policijske profesije – poštujte zakone i postupajte etično, profesionalno i bez diskriminacije. Ako vas ovi principi budu vodili, nema sumnje da ćete imati dobre rezultate, na zajednički ponos”, istakao je ministar obraćajući se akademcima.

Saopštio je da svi profesionalni službenici mogu računati na njegovu beskompromisnu podršku te da će pored daljeg unapređenja materijalnog statusa službenika u narednom periodu napori biti usmjereni i na obezbjeđivanje savremenije opreme, modernih uniformi i stvaranje uslova za adekvatne obuke.

Osvrnuvši se na rezultate koji su u prethodnom periodu postignuti, u prvom redu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naglasio je da se sve ove aktivnosti sprovode kako bi Crna Gora poboljšala bezbjednosni sistem i parirala policijskim službama najrazvijenih evropskih zemalja.

Uz poruku da je za dalju uspješnu borbu sa svim izazovima koji prijete sigurnosti, potrebno da pripadnicima policije javni interes i unapređenje službe bude na prvom mjestu, poručio je da će kao ministar unutrašnjih poslova obezbijediti povoljan ambijent za rad u kojem vlada princip meritokratije i u kojem nema diskriminacije.

„Ovaj poziv čuva najveće vrijednosti, kao što su sloboda, dostojanstvo, imovina, porodica i život. Zbog toga svako društvo pred policiju postavlja zadatak da u svojim redovima ima pojedince od najvećeg integriteta“, zaključio je ministar   Šaranović.

Zoran Prelević, koji se obratio u ime akademaca, zahvalio je potpredsjedniku Bečiću i ministru Šaranoviću na zalaganju u vezi sa njihovim statusom i radnim angažovanjem kao i na prilici da na svečan način obilježe početak karijere.

On je istakao da će poštovati privilegiju da služe svojoj državi te da će učiniti sve da kroz primjenu Ustava i zakona doprinesu napretku Crne Gore i bezbjednosti svih građana.

VIŠE FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: