Uspjeh učenica Srednje stručne škole u finalu Poslovnog izazova Crne Gore

Učenice IV1 odjeljenja Srednje stručne škole u Pljevljima, Anđela Milić i Svetlana Kljajević, osvojile su zapažene rezultate u finalu projekata Poslovni izazov Crne Gore i Zaori dublje proširi brazde, koje se održava jedanaest godina zaredom. Takmičenje je trajalo tri dana, od 7. do 9. maja 2021. godine, a izazov za učesnike je bio da osmisle proizvod ili uslugu koji su skladu sa zadatom bojom, a namijenjeni generaciji „Z“.

Prva dva dana takmičenje je, zbog epidemioloških mjera i poklapanja sa terminom polaganja maturskog ispita iz engleskog jezika, održano online, putem ZOOM aplikacije. Prvog dana učesnici su imali priliku da upoznaju svoje nove mentore i izazov kom je bilo potrebno kvalitetno rješenje. Nakon dva dana rada na računaru, 80 učenika je potvrdilo da će doći na Cetinje radi nastavka takmičarskih aktivnosti, dok su ostali dobili priliku da učestvuju online.

Na Cetinju, u uvodnom dijelu rada, učesnicima se se tradicionalno obratio prof. dr Veselin Vukotić, nakon čega su članovi svih timova raspoređeni u smještajne apartmane na Ivanovim koritima. Tu su imali priliku da finiširaju rad na svojim idejama i takmiče se u team building aktivnostima. Tim broj 2, čiji je član bila i Svetlana Kljajević, osvojio je prvo mjesto iz kviza opšte kulture, dok je tim broj 10 osvojio prvo mjesto za najbolje plasiranu fotografiju na instagramu.

U nedelju, 9. maja, u prostorijama UDG-a, učesnici su bili u prilici da isprate Berzu preduzetničkih ideja. Prezentovano je 11 biznis ideja od 108 prijavljenih, koje su otkupljivali predstavnici trgovinskih lanaca Crne Gore. Ideja „Spinbar“ na kojoj su radili studenti Ratko Šljukić, Luka Manojlović i učenica Svetlana Kljajević, našla se na A listi i objavljena je u knjizi preduzetničkih ideja, ali nažalost nije otkupljena.

Nakon berze, 17 timova prezentovalo je svoje ideje pred stručnim žirijem. Uprkos situaciji,učesnici su i ove godine uspjeli da na inovativan način prezentuju svoje ideje. Osvajanjem jednog od prva tri mjesta, tomovi su sebi osigurali učešće na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana. Iako nije fizički bila u mogućnosti da učestvuju u projektu, učenica Anđela Milić sa ostalim članovima tima broj 3 i idejom „CONIUNCTUM“plasirala se na regionalno takmičenje, koje će se 17. maja održati online.

Učenice su učešćem u projektu stekle novo iskustvo koje će im biti od pomoći i u drugim takmičenjima. Zahvalne su profesorici Nadi Jović, koja podstiče mlade da napreduju u preduzetničkim vodama i vodi računa da učenici budu informisani o konkursima za mlade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: