novo

Uz podršku institucija mladi odlučnije da se suprotstave pojavama nasilnog ekstremizma i radikalizma

Danas se u organizaciji Uprave za sport i mlade, održava prvi dan skupa u okviru „Radionice o angažovanju mladih u suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije“ u hotelu „Avala“ u Budvi. Održavanje skupa je podržala misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Radionici su prisustvovali direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević kao i državni sekretar za kontrolu rada policije Rade Milošević, koji je ujedno i koordinator Nacionalnog operativnog tima.

„Uprava za sport i mlade, posvećena je izgradnji bezbjednog i povoljnog ambijenta za mlade u Crnoj Gori. U tom smislu, jedan od smo od kreatora i partnera u suzbijanju i preveniranju pojava nasilnog ekstremizma i radikalizma. Mladi predstavljaju najosjetljiviju grupu koja je izložena nasilnom ekstremizmu i radikalizmu ali istovremeno posjeduju i najveći potencijal da se bore za sigurnije i bezbjednije okruženje. Zato su Uprava za sport, Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku civilnog sektora i drugih aktera, ključni partneri u izgradnji i promociji društvenih vrijednosti, mira, tolerancije i interkulturalnog učenja“, poručio je Lalošević.

„Mladi ljudi se karakterišu kao rizična kategorija kada je u pitanju nasilni ekstremizam. Kao društvo se moramo odlučno suprotstavljati ovim negativnim pojavama na lokalnom, regionalnom, državnom i međudržavnom nivou“, poručio je državni sekretar Rade Milošević. On je istakao da je u maju ove godine formiran novi „Nacionalni međuresorski operativni tim“ koji će se na konkretniji način baviti ovom temom.

„Jedan od razloga formiranja novog tima i izrade nove strategije je upravo fokusiranje na mlade“, kazao je Milošević, dodavši da će u narednom periodu fokus rada ovog tima biti na suzbijanju radikalizma i terorizma na Internetu, budući da je Internet pogodno tle za širenje lažnih informacija.

Direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević je izrazio zahvalnost misiji OEBS-a u Crnoj Gori koja već duži niz godina intenzivno podržava jačanje omladinske politike u našoj zemlji.Radionica posvećena ovoj temi održaće se i sjutra, a na njoj je predviđeno predstavljanje Nacionalnog okvira i programa u cilju prevencije ovih pojava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: