novo

Više tužilaštvo ispituje slučaj izbacivanja djece iz restorana

Nakon što su tužioci ocijenili da nema krivičnog djela u diskriminatornom ponašanju vlasnika lokala, a policija podnijela prekršajnu prijavu, incidentom se bavi viša instanca

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je formiralo predmet povodom događaja na Žabljaku, kada su u restoranu ,,Zlatni papagaj“ na Žabljaku vrijeđani i iz njega istjerani pripadnici romske i egipćanske populacije.

Portparol Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Hasan Lukač je juče saopštio da će početi analizu tog slučaja.

Pobjedi je kazao da je tražio izuzimanje video snimka, te da počinje sa radom na predmetu.Na pitanje kada može da se očekuje odluka da li će i kako ovaj slučaj biti kvalifikovan, odgovorio je da postoji veliki broj lica koje treba saslušati te da će javnost biti obaviještena.

Osnovno državno tužilaštvo, ali i Više, prema ranijem saopštenju Uprave policije, su prethodno procijenili da u izbacivanju djevojčica i asistenata iz lokala ,,Zlatni papagaj“ na Žabljaku nema elemenata krivičnog djela.

NVO Sistem, čiji su članovi izbačeni 1. septembra prijavio je policiji menadžera Vladana Pejovića. On je, kako navode u prijavi, djevojčicama govorio „mrš Cigani“, „ne razumijem vaš prljavi jezik“, „ne primamo takve kao vi“ i slično.

Kako ODT nije našlo elemenata krivičnog djela u ovom govoru, policija je podnijela prekršajnu prijavu za kršenje Zakona o javnom redu i miru, član 7, koji definiše da je riječ o grubom vrijeđanju.Ovim slučajem se sada bavi Više državno tužilaštvo.

Ministar Đeka u posjeti NVO Sistem

U Krivičnom zakoniku Crne Gore je, pak, rasna i druga diskriminacija zabranjena i zaprijećene su i kazne zatvora. Član 443 navodi da „ko zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, pripadnosti rasi ili vjeroispovijesti ili zbog odsustva te pripadnosti ili zbog razlika u pogledu političkog ili drugog ubjeđenja… – kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Lukač je Pobjedi rekao da se ne radi o izmjeni prvobitne odluke tužilaštva, već da će sada Više tužilaštvo ponovo ocjenjivati da li ima elemenata krivičnog djela.

Na pitanje zbog čega sada oni rade na tom slučaju, viši državni tužilac pojašnjava da su to učinili jer je i ombudsman formirao predmet, a i da bi i to tužilaštvo utvrdilo činjenice.

– U daljem toku postupka biće preduzete sve neophodne mjere i radnje kako bi se utvrdilo da li se u radnjama bilo kog lica stiču elementi krivičnog djela iz nadležnosti Višeg državnog tužilaštva – saopštio je on.

Fatmir Đeka, ministar za ljudska i manjinska prava, je zbog toga prekjuče posjetio NVO Sistem i djevojčice koje su pretrpjele uvrede.

– Znajte da ministarstvo na čijem sam čelu preduzima sve što je u našoj nadležnosti kako bi, sa pravne strane, svi naši građani i građanke imali adekvatnu zaštitu svojih ljudskih prava – kazao je Đeka.

Neda Radović, direktorica NVO Sistem, je kazala Pobjedi da su sa njima u grupi bile maloljetne djevojčice, koje su pristojne i odlični đaci, te da nikada prije toga nijesu bile na Žabljaku i da ničim nijesu isprovocirale ovakav odnos. Naglasila je da iza ovog incidenta i napada na djecu stoji isključivo mržnja i diskriminacija.

Menadžer lokala ,,Zlatni papagaj“ Vladan Pejović je za RTCG kazao da odbacuje navode, da je napadnut i da je on žrtva.

– Grupa od desetoro do petnaestoro djece tinejdžerske dobi ušlo je u lokal uputivši se ka toaletu, onako sa vrata. Pitao sam ih da li su gosti lokala, na što mi nijesu odgovorili, samo su prošli pored mene. Sa njima je bila plavokosa žena koja je kazala da će biti gosti lokala i ja sam rekao da je to u redu i naveo da ako žele da ručaju mogu da sjednu gdje su stolovi sa priborom za jelo, a ako žele samo nešto da popiju da sjednu gdje nije servirano. Međutim, ta gospođa se uvrijedila i rekla da ne želi da bude naš gost – kazao je Pejović, prenosi RTCG.

Tvrdi kako joj je na to samo odgovorio: ,,U redu, vaša stvar“, a da su tada svi napustili restoran.On je rekao da se gospođa vratila i pitala ga ima li kakvih problema i da mu je kazala da će je dobro zapamtiti i da je probala da ga fizički napadne. Kazao je da nije nikoga vrijeđao. Takođe tvrdi da su upravo oni prošle godine sjedjeli u tom restoranu i da nije bilo nikakvih problema.

Nakon prijave incidenta, policiji je dao izjavu svjedok T. Ć. koji je bio gost restorana. Svjedok je ispričao da je Pejović vrijeđao goste.

Pravna savjetnica u Akciji za ljudska prava Milica Bulatović je ranije Pobjedi kazala da izjave koje je navodno izrekao vlasnik pomenutog lokala – ,,Ne primamotakve kao vi, vi ste Cigani. Mrš iz lokala“; ,,Ne razumijem prljave jezike“ – nijesu puko ,,vrijeđanje“, koje znači prekršaj, već predstavljaju ,,propagiranje mržnje i diskriminacije s obzirom na etničku i manjinsku netrpeljivost“.

– Očekujemo da v. d. VDT reaguje i utiče da se ovaj i drugi slični slučajevi procesuiraju u krivičnom postupku – kazala je ona prije nekoliko dana. A to se juče i dogodilo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: