novo

Vlaović: Osnivanje Crnogorskog baletskog ansambla potvrda naše politike da zadržimo umjetnike

Osnivanje Crnogorskog baletskog ansambla potvrda je naše politike da zadržimo crnogorske umjetnike nakon školovanja i osiguramo im uslove da u svojoj državi rade i profesionalno se usavršavaju, a publici će omogućiti bogatiju ponudu kulturnih dešavanja, saopštila je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je, na današnjoj sjednici Vlade, na kojoj je na inicijativu Ministarstva usvojen Predlog novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Javne ustanove Muzički centar Crne Gore (MCCG), kojim je predviđeno osnivanje Crnogorskog baletskog ansambla, kazala da se taj akt donosi zbog potrebe za unapređenjem i razvojem nove poslovne politike u skladu sa Strategijom razvoja MCCG, tendencijom za stručnim znanjem i vještinama u ovoj oblasti, kadrovskom racionalizacijom, kao i potrebom da se balet profesionalizuje.

„Stvaranje umjetničkih ansambala visoko-profesionalnih sposobnosti i kvaliteta, uz primjenu savremenog i modernog sistemema poslovanja, permanentno sprovođenje kadrovske politike jačanja svih umjetničkih i stručnih pozicija, uvođenje novih zanimanja i novih radnih pozicija biće primarni zadatak MCCG, što predstavlja veoma bitan segment u crnogorskoj kulturi“, istakla je Vlaović.

Ukazala je da je u odnosu na važeći Pravilnik broj izvršilaca ostao isti (142 izvršioca) za isti broj sistematizovanih radnih mjesta (80 radnih mjesta), pojašnjavajući da je predložena izmjena u pogledu reorganizacije postojećih kadrovskih rješenja shodno svojim kompetencijama i iskustvu.

„Poseban akcenat stavljen je na umjetničke ansamble, odnosno osnovanje novog Crnogorskog baletskog ansambla. Navedena izmjena će biti osnov za razvoj muzičke djelatnosti u Crnoj Gori, po kojima će ova ustanova biti prepoznata u nacionalnim okvirima i šire, a realizovaće se upravo usvajanjem ovog akta“, rekla je Vlaović.

Ocijenila je da je osnivanje Crnogorskog baletskog ansambla pravi način da se školovanim plesačima da mogućnost da se profesionalno ostvare kroz ono za šta su se školovali 13 godina kroz niže i srednje obrazovanje.

„Do sad, niko od školovanih plesača kroz balet nije mogao ostvarivati svoju egzistenciju. Posljedice ovakvog odnosa prema baletu su bile odlazak baletskih plesača u inostranstvo, prekid baletske prakse nakon školovanja, nepovratna preorjentacija na drugo zanimanje i uskraćivanje baletskog repertoara domaćoj publici“, navela je Vlaović.

Ukazala je da eksperimentalna, dvogodišnja praksa koju je sprovodio MCCG sa baletskim studiom pokazala je da Crna Gora ima potencijala za osnivanje profesionalnog baletskog ansambla.

„Ta činjenica je zasnovana kako na domaćem kadru koji nam stoji na raspolaganju, tako i na interesovanju publike“, kazala je Vlaović.

Pojasnila je da postojanje profesionalnog baletskog ansambla povlači za sobom i srodne grane profesije kao što su reditelj, kompozitor, kostimograf, scenograf, grafički dizajner, čime bi se kroz balet multiplikovali mnogi školovani kadrovi sa ili bez prethodnog iskustva u ovoj umjetnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: